Annons:
Etiketta-forskning
Läst 6085 ggr
Karin20
2009-12-31 17:14

SSDF föreläsning om sensorer vid pumpbehandling

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

På SSDFs föreläsningsdag talade barnläkare Svante Norgren, verksamhetschef, om utvecklingen av hjälpmedel för barn med diabetes.

Lite härligt ironisk berättade han att det idag finns ca 7500 barn med diabetes i Sverige, men det är ju så få och har ju så lite pengar, så att få pengar till forskning kring barn och diabetes är verkligen svårt! Tragiskt!

Man gråter inombords för att allt måste vägas på våg, vem är viktigare än någon annan? Hockeylag som får förtur till vaccinationer?

Han berättade om att det nu pågår studier om vaccination mot typ 1, men än så länge finns inte resultat klara.

HbA1c är ungefär som att ha en hand i frysen och en i stekpannan, dvs ett snitt, men det är lika viktigt med ett jämnt blodsocker. Därför är sensorer ett kommande bra hjälpmedel. Det är bäst vid högt HBA1c eller svängande bs och ger färre hypo.

Skapar helt enkelt en bättre livskvalitet både för barnet som för föräldrarna. Det kommer in till kliniken barn och föräldrar som aldrig får sova på natten. Bs måste kollas hela tiden. Det finns barn i femton års ålder som fortfarande sover inne hos sina föräldrar för att det måste ha kontinuerlig kontroll. En sensor som känner efter och som ser till att insulin kommer i rätt mängd och i rätt tid, måste vara en rättighet!

Mera om sensorer öht finns här

//Karin

Annons:
RuiXue
2010-01-01 17:12
#1

Jag tycker det är konstigt att Sverige ännu inte har speciellt många sensorer. I USA finns minst 2 fristående sensorer som inte är anslutna till pump utan kan användas av både patienter med pump eller sprutor, och de mäter sockret med få minuters mellanrum och resultaten kan ses direkt på en display i en liten enhet man bär med sig.

Jennie


Karin20
2010-01-01 17:51
#2

Tyvärr tror jag att, som han sade i början, att myndigheterna inte satsar på forskning och hjälpmedel till en så liten grupp. Oerhört tragiskt och åt h-e!

//Karin

RuiXue
2010-01-01 22:57
#4

Grejjen är ju det att det inte behövs så mycket forskning just i Sverige ang. sensorer. Freestyle har gjort en kontinuerlig mätare som är oberoende av insulinpump användning, sen finns även Dexcom, varav att båda dessa sägs vara både bättre och behagligare att använda än Minilink som dessutom är bunden till en typ av pump medans Freestyle och Dexcom är fristående enheter.

Det handlar bara om att köpa in tekniken som redan finns, om det så ska behöva köpas in styckvis till enskilda patienter så må så vara! Kontinuerliga mätare har räddat liv i utlandet genom att varna när blodsockret är allt för högt eller lågt så man kan behandla problemet innan det gått utför allt för mycket.

Jennie


Upp till toppen
Annons: