2009-10-11 18:21 #0 av: Karin20

Kostdoktorn har skrivit om denna studie, men den är så pass viktig att den även bör vara med här

Hajime Haimoto, Tae Sasakabe, Kenji Wakai and Hiroyuki Umegak har skrivit följande i Nutrition & Metabolism 2009, 6:21doi:10.1186/1743-7075-6-21

Sammanfattning

Vi har tidigare visat att en någorlunda strikt kost med ca 45% kolhydrater ledde till större minskning i HbA1c jämfört med kost med en hög kolhydratnivå för patienter med en mild diabetes typ 2 med en tidsaspekt på 2 år. För att undersöka om även svårare kontrollerad typ 2 diabetiker kan bli bättre med en striktare kost om ca 30% kolhydrater gjordes en studie med 33 patienter, 15 män och 18 kvinnor, medelålder 59 år. Dessa instruerades att följa en lågkolhydratkost (1852 kcal, 30% kolh, 44% fett, 20% protein) under sex månader på en klinik. Deras HbA1C, BMI och diabetesmedicinering följdes noga.

Hba1C nivåerna minskade tydligt med 1,5% på tre månader och ytterlgare 1,4% på sex månader. Deras BMI sjönk med ca 3,4 enheter. Och medicineringen kunde minskas ordentligt, Ingen behövde insulin. Man anser att denna kost är helt jämförbar med insulinterapi!

Kostdoktorn skriver om denna undersökning http://www.kostdoktorn.se/spektakular-diabetes-studie

Det finns några fler trådar till kostdoktorn

Och hela undersökningen finns här http://www.nutritionandmetabolism.com/content/6/1/21

Bilden visar det fantastiska resultatet av lågkolhydratkosten. Två personer hoppade av och dessa finns med.