Diabetes typ 2

Hjälp

2016-03-29 22:13 #0 av: jjk127

Nyss startat en utredning för trolig diabetes 2. Vill gärna börja ät rätt i förebyggande. Vad ska jag titta efter för riktvärden på näringsinnehållet på varan? Vad ska jag undvika osv.
Just nu har jag slopat allt ris, ljust bröd, pasta och potatis. Givetvis godis, läsk, kakor.
Nån med tips?

Anmäl
2016-03-29 22:18 #1 av: Inkanyezi

Om du slutar med allt som innehåller kolhydrater kan du behöva lägga till fett i kosten för att inte få för mycket protein.

Anmäl
2016-03-29 22:30 #2 av: jjk127

Tack! Helst skulle jag vilja veta nån maxgräns på kolhydrater som är ok? Och gräns "varav sockerarter". Nu undviker jag allt som har "socker" i innehållsdeklarationen och allt med varav sockerarter mer än 5g.

Anmäl
2016-03-29 22:42 #3 av: Inkanyezi

Fineli är en bra sida för att se innehållet i olika livsmedel.
https://fineli.fi/fineli/sv/elintarvikkeet

Lite kort kan väl sägas att om det alls finns en innehållsdeklaration är det misstänkt, eftersom bara preparerade livsmedel har sådana. Helst bör man laga till sin mat själv, då det är lättare att slippa konstigheter om man undviker färdigmat.

De livsmedel som direkt kan pekas ut som mindre lämpliga, dvs att man måste hålla koll på att inte få för mycket, är främst sädesslagen, och som du nämner sockret. Sedan är det ju en balansgång hur mycket man kan tolerera av sådant som innehåller kolhydrater men också en del näring, och som man kanske inte helt vill ta bort ur sin kost.

Ett vettigt verktyg om man har diabetes är en blodsockermätare, och med diabetes typ 2 kan man hantera det helt med kosten. Men det är viktigt att lägga till fett om man tar bort kolhydrater extremt. Proteinet får inte vara för stor del av makronutrienterna.

Anmäl
2016-03-29 22:42 #4 av: _Fisken

Jag har hört max 25 gram kolhydrater och då ska det vara ganska "mild" gräns. Så är det 5 gr per 100gr så är det bara att multiplicera. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.