Forskning

Sov gott och ordentligt!

2009-10-20 23:43 #0 av: Karin20

Två veckors sömnbrist försämrar sockerläget har konstaterats i ny undersökning som redovisas på Diabetesportalen.

Två veckors sömnbrist försämrar sockerläget har forskare vid universitetet i Chicago konstaterat.

Att mer uttalad sömnbrist påverkar kroppens ämnesomsättning på ett negativt sätt är känt sedan tidigare. Därför valde forskarna fem och en halv timmes sömn per natt då det är känt att många inte sover mer än så.


I undersökningen, som är publicerad i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, deltog elva friska i 40-årsåldern. Varje deltagare hade en 14-dagarsperiod då de bara fick sova fem och en halv timme.


Därefter, minst tre månader senare, en annan tvåveckorsperiod då de sov åtta och en halv timme. Sedan jämfördes deras sockeromsättning under de båda perioderna. Så samma personer fick göra samma tester med försämrat resultat.

Tänk om alla undersökningar gjordes så!

Och sov på saken!

 

//Karin

Anmäl
2009-10-23 17:32 #1 av: Agneta2006

Något som verkligen bör tagas i beaktande vid "hantering" av människor med kronisk smärta. Förebygga diabetes med så god smärtlindring som möjligt. Ju mer jag läser desto mer förstår jag sambanden, det är så många faktorer som påverkar människokroppen.

Anmäl
2009-11-29 23:53 #2 av: Karin20

Som sagt var, gå och lägg er nu. Det är måndag i morgon!

//Karin

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.