Annons:
Etiketta-bokrecensioner
Läst 17385 ggr
Karin20
2/19/12, 12:34 PM

Baka med LCHF

Inte en bantningsbok, utan ett hjälpmedel för oss diabetiker.

Vi med Diabetes typ2 är många, man räknar med att det finns nästan 400 000 st i Sverige och dessutom ett antal som går med diabetes utan att veta om det. En diabetes typ2 upptäcks oftast i något annat sammanhang, t ex en vanlig hälsokontroll eller att man kommer in akut med en annan sjukdom. Då kan man ha gått med sjukdomen i flera år. Även om det blir allt fler i yngre år som får diabetes, är det en sjukdom som oftast drabbar de lite äldre och därför också, felaktigt eller ej, kallas för åldersdiabetes.

Det här betyder att många diabetiker återfinns på sjukhem, långtidsvården eller på annat sätt är beroende av någon för att få lite trevligare tillvaro. Det här betyder också att många inte längre tänker på bantning när det gäller kosten, men det är fortfarande oerhört viktigt att ha rätt kost och undvika allt som har med socker att göra.

Det här betyder också att den sociala delen i livet ofta har varit en kopp kaffe och en kaka, eller flera. Fredagsmys har inte varit chips och öl, utan något extra gott till kaffet. Och på jobbet ofta kanelbullar, kärleksmums eller som nu, semlor. Att sno ihop en sockerkaka till de tillfällen någon kommer på oväntat besök. Det var en gång det fanns något som hette konditori Oskyldig

Med detta vill jag slå ett slag för den bok jag nu har framför mig, Baka med LCHF av Mariann Andersson. Med underrubriken Klassiska bakverk till fika & fest utan socker och gluten. Jag tycker att den här boken ska finnas på vartenda vårdhem, hemma hos varenda en som har diabetes 2 eller har en närstående med diabetes typ 2 och på varenda café på stan.  Det är tillräckligt svårt att få en sjukdomsdiagnos om en kronisk sjukdom rent psykiskt och därmed tro att nu är det slut med det goda livet.

Den här boken är inte en LCHF-bantningsbok, den här boken är ett hjälpmedel för att kunna ha kvar sitt sociala liv, att kunna bjuda på något gott till fredagsfikat på jobbet, att baka något och ha med när man besöker gamla mamma på hemmet. Många pratar om sockersug som inte ska uppmuntras eftersom det är en beroendesjukdom, vilket är helt korrekt, men den här boken vänder sig inte till dem. Den här boken är inte till för dem som inte kan ha en skål med lösgodis hemma utan att äta upp hela skålen. Jag är lycklig att jag inte är sockerberoende och lider verkligen med dem som är det.

Det finns INGEN som måste äta socker, men det finns tyvärr alltför många tillfällen där endast sockerbelamrade saker erbjuds. Pausen, någon bakar till kören, efter sammankomsten bjuds på kaffe och kaka….

Tänk om, jag säger bara tänk om…. alla kunde baka ur denna bok och ha med sig att bjuda på. Tänk om vi diabetiker kunde gå in på ett café och också köpa en  brownie eller en cupcake utan att den innehåller fruktos som man av någon anledning tycker ska passa. Att baka Mazariner och ha med till farfar. Tänk om man på långvården kunde baka ur denna bok istället för att ha något till kaffestunden som höjer blodsockret till sina gäster.

Den här boken är suverän och inte bara för diabetiker, alla mår så mycket bättre utan socker i alla dess former, dvs inte bara det vita sockret, utan även stärkelse som t ex vetemjöl som också är bannlyst i boken.

//Karin

Annons:
lizaohman
8/28/12, 3:42 PM
#1

Rekommenderas Stevia istället för artificiella sötningsmedel?

elinvedin
10/6/12, 9:16 PM
#2

jag har typ 1 diabetes vad är bäst för mig att äta? :)

Marianns LCHF Mat & bak
12/2/12, 12:38 PM
#3

#1 jag använder stevia och erytritol. Ursäkta mig det sena svaret, jag har helt missat detta, förlåt.

#2 Möjligens ska du ställa frågan i en egen tråd, du får nog bättre svar då. jag är inte kunnig i typ 1.

Upp till toppen
Annons: