Annons:
Etikettkost
Läst 193 ggr
Tarotstollan
2021-05-03, 21:15

Melon och diabetes.

Någon som vet om det är ok att äta melon när man har diabetes?

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Annons:
Vixxen
2021-05-03, 21:55
#1

#0: Beror väl på vilken sorts melon och hur du reagerar blodsockermässigt.
Ät och kolla!
Det finns inget som är förbjudet för att man är diabetiker. Bara bra och mindre bra saker!

Scorpio97
2021-05-03, 22:04
#2

Jag tycker den här sidan är rätt bra om man vill ha en snabb fingervisning: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/frukt
Det är en guide för LCHF, men jag tycker att den kan vara användbar även om man äter normalkost och vill veta vad som är bättre och sämre alternativ som diabetiker. På bilden kan du tex se att vattenmelon innehåller 10 gram kolhydrater per 100 gram, medan banan innehåller 20 gram per 100 gram. Så vattenmelon är troligtvis ett bättre alternativ än banan. I frukt brukar det mesta av kolhydraterna bestå av sockerarter.
Andra sätt att jämföra är att kolla kolhydrat-/sockermängden i tex livsmedelsverkets databas (https://www7.slv.se/SokNaringsinnehall). Mycket kolhydrater/socker och låg fiberhalt påverkar blodsockret mer. Man kan även ​kolla GI-tabeller (kort förklarat visar GI hur snabbt blodsockret påverkas av ett visst livsmedel)

Men enda sättet att veta hur det påverkar just ditt blodsocker är att testa det och mäta blodsockret efteråt :)
Sen beror det ju på vad man jämför med. Vattenmelon kommer påverka blodsockret mer än avokado, men det är bättre än godis.


//Jessie

Tarotstollan
2021-05-03, 22:47
#3

Jo, jag vet att jag kan testa men i och med att jag inte kan se förrän efter 2 timmar så hinner det ju stiga rätt snabbt innan jag ser hur högt sockret går upp eller har jag fattat det fel?

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Scorpio97
2021-05-03, 23:46
#4

#3 Jag är lite osäker på om jag förstår vad du frågar. Blodsockret är oftast som högst efter ca en timme (det beror dock på vad man äter, måltider med mycket fett eller protein ger en senare topp än snabba kolhydrater). Man mäter efter två timmar eftersom det då ska vara tillbaka på samma värde som innan man ätit och/eller under ett visst målvärde.
Men det betyder inte att man inte kan testa oftare än så. När jag provar något nytt brukar jag kolla blodsockret var femtonde minut från att jag börjar äta. För jag vill se hur hög toppen blir och hur länge det är högt, alltså hela kurvan. Min diabetessköterska tycker det är okej så länge värdet efter två timmar är bra, men personligen vill jag inte ha för stor svängning däremellan heller (jag mår inte bra av det). Ibland testar jag något och det höjer mycket mer än jag tänkt, men då vet jag det till nästa gång. Jag oroar mig inte för enstaka tester utan har fokus på att värdena ligger bra långsiktigt

Sen är det väl förmodligen bäst att testa en mindre mängd först. Jag kan såklart inte veta säkert, men jag tvivlar på att en eller två melonbitar höjer blodsockret jättedramatiskt.


//Jessie

Tarotstollan
2021-05-04, 00:55
#5

Det har ingen sagt till mig att jag kan testa redan efter en timma, bara efter 2 timmar. Hade heller ingen aning om att sockret skall ligga på samma nivå då som innan jag åt. Vilket det aldrig gjort, det har nog alltid varit högre efter än innan jag började äta. Ibland har det legat under…

Jag brukar äta ½ mini melon åt gången, det mättar ju inte särskilt mycket utan är ju mest vatten.

Självklart vet jag att jag kan testa sockret hur ofta jag vill men det är ju en fråga om hur länge fingrarna håller.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Scorpio97
2021-05-04, 01:30
#6

Jag har aldrig blivit rekommenderad att testa efter en timme heller. Vården tycker som sagt att det är värdet efter två timmar som är viktigt (och det är väl det man bedömer risk för följdsjukdomar efter, och som forskning är gjord på). Men jag tycker det är kul att testa och få så mycket information som möjligt, så att jag vet hur olika livsmedel påverkar mig.

Jag vet att det sägs lite olika. På vissa ställen säger vården att man som max ska ha samma värden två timmar efter måltiden som man hade innan man åt. Att ha lägre är alltså helt okej, så länge man inte är för låg. På andra ställen säger vården att man ska ha max 8 två timmar efter måltid. Har du inte fått någon info om det av vården? Olika personer kan ha olika mål, så om du fått ett visst målvärde av vården så kör på det. Jag har förstått det som att du inte fått ner dina blodsockernivåer på en bra nivå än, och då kan du ha andra mål medans insulinet provas ut :) Ålder, andra sjukdomar osv kan också påverka vilka målvärden man har
Om du inte fått någon info om vilka värden du ska eftersträva fastande och efter måltid tycker jag du ska fråga vården om det.

Jag skulle nog se söt frukt som efterrätt, lätt mellanmål eller något särskilt gott, inte som något man äter för att bli mätt. Vad jag kan hitta väger mini-vattenmelon runt 2 kg, sen är det väl rätt mycket skal som man inte äter. Men en halv kan nog ändå bli lite för mycket för blodsockret så om det var jag skulle jag testa en mindre mängd första gången. Om det inte höjer för mycket kan du testa en större mängd nästa gång.

Ja, det märks i fingertopparna när man testar mycket! Det finns en mätare som heter Freestyle Libre. Det är en liten grej man sätter på armen, och som man sedan kan mäta av med mobilen eller en mätare. Man kan även se värdena över hela dygnet om jag förstått det rätt. Då slipper man stick i fingret. Tyvärr är den rätt dyr om man inte får den av vården och tyvärr varierar det beroende på vart man bor om man får det av vården eller inte. Det kan vara så att endast typ 1or får det, eller att man som typ 2a måste uppfylla vissa kriterier (tex väldigt svårinställd diabetes).


//Jessie

Annons:
Scorpio97
2021-05-04, 01:32
#7

Jag är lite rädd att jag ger för mycket information på samma gång så att jag bara förvirrar/oroar dig ytterligare, så du får gärna säga till om du känner så. Jag försöker mest ge infon jag själv ville ha när jag nyss hade fått diagnosen men olika människor fungerar ju olika.


//Jessie

Tarotstollan
2021-05-04, 01:55
#8

Du kan ösa på information. Jag läser lite överallt och jämför vad det står. Oftast är det lättare att ta in informationen när man får den från andra diabetiker än att läsa om det.
En sådan mätare läste jag om att den oftast ges till barn och människor som har olika arbetstider och stressiga jobb. Fast det kanske har ändrat sig sen jag läste det.
Skulle jag få en sådant blir det extra dyrt för då måste jag köpa en ny telefon också! 😉

Precis i början sa diabetessköterskan att jag skulle ner till 8 men en sak i sänder sa hon, sen har vi inte pratat mer om det.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Scorpio97
2021-05-04, 02:10
#9

Låter bra! Jag försöker också läsa mycket från olika sidor, även om jag tycker jag hittat det som fungerar för mig (lågkolhydratkost). Det finns ju mycket olika åsikter om diabetes och jag provar gärna för att se om något kan ge mig bättre värden. Men jag är med i några lika facebookgrupper för diabetiker och har märkt att vissa blir överväldigade av för mycket information.
Som sagt verkar kraven för en sådan mätare variera väldigt mycket på vart man bor, och kanske även vilken läkare man har. Enligt mig är det väldigt trist att det är så, och att ens vård kan variera så mycket beroende på vart man bor. Men jag känner till vuxna typ 1or som har en sådan i alla fall, och som inte har konstiga/stressiga arbetstider eller liknande. För typ 2or verkar det variera väldigt mycket vad som krävs, allt från ett blank nej till ganska låga krav.
Man måste inte ha en smartphone :) Om ens mobil inte kan avläsa, så finns det en särskild avläsare för det istället (som jag gissar att man också kan få gratis i så fall, men vet inte säkert).

Okej. Jag har inte insulin så är inte så insatt i hur det fungerar när man får det, hur länge det kan behöva provas ut osv. När jag fick min blodsockermätare fick jag veta vilka värden jag ska ha som fastande, under dagen och efter måltid. Men om din sköterska sa 8 så kanske det är bäst att köra på det tills vidare.


//Jessie

Tarotstollan
2021-05-04, 02:19
#10

Det är bara det att ingen har sagt hur jag skall ta mig till 8!😉
Bara den senaste veckan har det pendlat från 4, 5 - 30, 3!

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Scorpio97
2021-05-04, 02:47
#11

Minska på snabba kolhydrater och socker, träna och stressa inte är väl grunderna. Men jag håller med om att det inte är så exakta råd 😂

Jag fick en liten info-manual från vården om vad jag skulle äta osv, fick du ingen sån heller? Trodde det var standard överallt faktiskt.
Personligen tycker jag dessa sidor är bra: https://smartadiabetiker.se/diabetes/ och https://www.dietdoctor.com/se/diabetes
Jag var inlagd på sjukhuset nästan två dygn när jag precis hade fått diagnosen och dom fick inte ner mitt värde under 10 trots insulin (men jag var väl lite stressad och så också). Började med lågkolhydratkost så fort jag kom hem och hade värden på 4-8 på mindre än ett dygn, med enbart 500 mg Metformin. Och så länge jag håller kosten strikt, inte rör på mig för lite och inte stressar för mycket håller sig mina värden jämna och låga. Vid stress eller matfusk har jag mätt ca 15, men kan inte minnas att jag nått över 20 faktiskt. Att gå mellan 4 och 30 låter extremt jobbigt

Annars rekommenderar jag att skriva ner vilka värden du har och vad du gjort och vad som hänt innan dess. Det är ju inte bara mat som påverkar utan även träning, stress, andra sjukdomar och så. Om man hittar mönster kan man lära sig hur man ska sänka eller hålla ett bra värde. Jag har lärt mig att om jag får höga fastevärden trots att jag skött kosten beror det oftast på att jag rört mig för lite (vilket har varit ett problem för mig under pandemin). Eller så blir jag förkyld några dagar senare, för det syns att jag är sjuk på blodsockret innan jag faktiskt märker av det. Höga värden efter måltid innebär att jag ätit för mycket kolhydrater. Höga värden i allmänhet kan bero på något av detta eller på stress.
Problemet är väl också att det är så himla individuellt vad som påverkar. Temperatur kan tex slå åt båda håll. Jag har högre blodsocker på sommaren (jag mår allmänt dåligt av värde) men en bekant får sänka sitt insulin på sommaren för annars blir hon för låg. Hon får istället höga värden av kyla.


//Jessie

Har du diabetes eller är du i riskzonen? Oroar du dig för ditt blodsocker? Då har du kommit till rätt plats. Bli smalare och friskare med enkla råd.
Scorpio97
2021-05-04, 02:59
#12

Så om jag ska ge ett konkret råd skulle det vara att äta max 20 gram, eller åtminstone max 50 gram kolhydrater om dagen. Sänk gradvis för att undvika omställningsbesvär och risk att bli för låg. Har man insulin kan det krävas sänkningar så då bör man ha koll och/eller rådfråga sin läkare (som dock inte brukar gilla LCHF/lågkolhydrat).


//Jessie

Tarotstollan
2021-05-04, 23:41
#13

Jag fick några broschyrer men några direkta recept kan jag väl inte säga att det stod där i. Det var samma som vanligt, håll dig borta från socker och kolhydrater!
Socker fattar jag men kolhydrater är rena grekiskan för mig.

Jag låg inne på lasarettet i en vecka och jag vet ju att de hade och har fullt upp nu under epidemin och jag flyttades ju runt och låg på olika avdelningar men ingen var ju specialister på diabetes utan det var grundhjälpen jag fick.
Det var ingen som pratade med mig om vad jag skulle äta mer än just undvika socker.
Fast å andra sidan, de kan ha nämnt lite för mig men jag var nog inte riktigt mottaglig för den informationen då.

Motion ägnar jag mig inte åt, det får räcka med att jag går ut och handlar 2-3 ggr i veckan och ev. orkar ta mig till andra ställen under någon vecka i månaden.
Ju mer jag anstränger mig desto värre blir värken i mitt ben.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Annons:
Scorpio97
2021-05-05, 00:29
#14

Nej, recept fick inte jag heller. Har du fått träffa dietist, eller har det varit på tal? Lite osäker men en dietist borde väl kunna ge mer exakt information eller åtminstone ge tips om vart du hittar det. Jag har sett att det finns diabetes-kokböcker så det kanske vore något annars? Kan tyvärr inte tipsa om någon specifik dock. Brukar finnas att låna på bibliotek om du inte vill köpa
Om du vill testa lågkolhydrat-recept finns många här: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/recept

Vad är det du undrar/inte förstår gällande kolhydrater?
Om man vill räkna kolhydrater (eller socker) tycker jag det enklaste är att använda en app eller hemsida som gör det. Jag använder cronometer.com men det finns hur många som helst. Det blir mest exakt om man har en matvåg så man kan mäta maten, men även om man uppskattar mängden får man i alla fall en fingervisning om mängden kolhydrater
Annars står alltid näringsinnehållet inklusive kolhydrater och sockerarter på matförpackningar. För tex frukt i lösvikt som saknar sådan förpackning kan man istället kolla i livsmedelsverkets databas.
Mat som generellt är låg på kolhydrater är kött, fisk, skaldjur, fågel, ägg, rena fetter (smör, olja), mejeriprodukter och grönsaker som växer ovan jord samt avokado. Nötter och bär i mindre mängd.

Vill man inte gå över på lågkolhydratkost är det åtminstone bättre med långsammare kolhydrater. Det innebär att man undviker till exempel socker och vitt mjöl. Så byt ut vanlig pasta mot fullkornspasta (eller bönpasta), vitt bröd mot grovt bröd, vitt ris mot fullkornsris osv. Livsmedel med mycket fibrer (står också i näringsinnehållet) är bra, det höjer blodsockret mindre/långsammare.

Okej, då förstår jag om ökad motion inte är ett alternativ.


//Jessie

Vill du optimera din hälsa och samtidigt njuta av god och lättlagad mat? Då har du kommit helt rätt! Här hittar du över 1000 näringsberäknade LCHF-recept som är snåla på kolhydrater, utan gluten och artificiella sötningsmedel.
  • Redigerat 2021-05-05, 00:32 av Scorpio97
Tarotstollan
2021-05-05, 01:20
#15

Jag frågade om recept och då sa sköterskan att sådant handhar dietisterna och det fanns inga här utan då skulle jag behöva åka till Göteborg, vilket jag inte är intresserad av.
Ja, maten är jobbig, det är mycket jag inte äter och annat som jag undviker.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Scorpio97
2021-05-05, 01:31
#16

Går det inte att få videosamtal eller telefonsamtal med en dietist då? Det borde ju inte krävas ett fysiskt möte. Flera av mina vårdkontakter senaste året har varit via telefonsamtal


//Jessie

Tarotstollan
2021-05-05, 01:49
#17

Ingen aning, jag har inte frågat och är inte intresserad av det heller.
Är inte så duktig på datorer så jag skulle ens vilja försöka.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Scorpio97
2021-05-05, 12:43
#18

För ett vanligt telefonsamtal krävs ingen dator :)


//Jessie

Tarotstollan
2021-05-05, 23:22
#19

Trodde du menade videosamtal.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Upp till toppen
Annons: