Annons:
Etikettövrigt
Läst 122 ggr
Tarotstollan
2021-09-28, 17:51

Värk p. g. av diabetes.

Kan man få värk i kroppen av diabetes?
Jag gör inte många knop i timmen och inte heller anstränger jag mig mer än vad som är nödvändigt för att få hem maten från affären 2-3 ggr i veckan det är i stort allt jag anstränger mig.
Men nu har jag sådan värk i kroppen, i stort sett varenda muskel är ömma och gör mig ännu stelare än vad jag brukar vara.
Värst är mina benmuskler som gör det nästan omöjligt att gå ordentligt, minsta lilla sträckning av benen och fötterna så smärtat det fruktansvärt och jag kan knappt hålla tyst eftersom det gör så ont.
Jag har ju haft ont innan jag fick diabetes men aldrig på detta viset!

Så vad tror ni?

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Annons:
Sindri
2021-09-28, 18:49
#1

Det låter långsökt och jag har aldrig hört talas om det.
Värk kan ju vara någon form av reumatism och det är en autoimmun sjukdom. Du kanske skall se över din kost och utesluta inflammationsdrivande såsom socker och mjöl. En del är också känsliga mot mejerier. Observera att en del frukter också innehåller höga mängder socker. Det skulle också förbättra din diabetes.

Scorpio97
2021-09-28, 19:19
#2

Högt blodsocker kan ju skada tex nerver och blodkärl. Men det brukar vara i fötterna det märks först, och såvitt jag vet brukar det ske gradvis. När jag googlar kan man även få ont i leder pga diabetes. Men jag har inte hört någon som får ont i hela kroppen såvitt jag kan minnas. Jag tycker dock inte det låter osannolikt att högt blodsocker kan ge eller förvärra smärta man redan har, för det påverkar ju i stort sett hela kroppen. Men det verkar inte vara något allmänt känt problem åtminstone.
Vissa mediciner kan också ha muskelvärk som biverkning.


//Jessie

Tarotstollan
2021-09-28, 22:10
#3

Socker och vitt mjöl utesluter jag så mycket det bara går för det mesta och mjölkprodukter använder jag inte mycket, det är mest vegetariskt.

Jag har emellanåt dålig blodcirkulation i fötterna och de kan bli iskalla men även händerna kan bli iskalla.

Jag får skriva upp även denna frågan och fråga diabetessköterskan i nästa vecka.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Scorpio97
2021-09-28, 22:23
#4

#3 Låter som en bra idé att ta upp det med diabetessköterskan! Har dom kontrollerat dina fötter, och har du sagt att du får dålig blodcirkulation och blir iskall i händer och fötter? Man kan få remiss till fotspecialist (jag minns inte den korrekta termen)


//Jessie

Tarotstollan
2021-09-28, 22:34
#5

Ja, när läkaren träffade mig första gången efter jag fått diabetes, kollade hon mina fötter. Inget direkt att anmärka på mer är lite hälsprickor, senare fick jag stora kliande fläckar på smalbenen så då skrev hon ut kortison kräm till mig. Nu har det slutat att klia men jag skall ändå smörja någon gång i veckan för att förhindra att det kommer tillbaka.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Sindri
2021-09-28, 22:44
#6

Kalla händer och fötter kan vara låg ämnesomsättning. Har du kollat din kost med en dietist. Äter du nog med fett? Jag frös mycket förut när jag åt fettsnålt. Nu äter jag mycket fett, har gått ner i vikt och kroppen har fått fart på ämnesomsättningen. Smör brukar inte räknas in när det gäller att man skall var försiktig med mejerier. Annat fett som är bra och nyttigt är kokosfett, det brukar få fart på cirkulationen.
Sköldkörteln är ju inblandad i ämnesomsättningen, har du kollat att den fungerar som den ska?
Det verkar hemskt att du skall få ont så fort du rör dig, det är ju inte bra för cirkulationen att vara i stillhet. Kanske du skall prata med andra än diabetessköterskan?

Annons:
Tarotstollan
2021-09-28, 22:55
#7

Skulle svarat också att jag äter inte mycket frukt, kanske 1-2 ggr i veckan om sockret tillåter det.
Ofta är ju sockret så högt, så jag vill inte öka det mer med att äta frukt.

De har koll på ämnesomsättningen eftersom jag äter Levaxin sen över 40 år tillbaka, det kollas varje år också.

Har inte haft så här ont tidigare, så det är ju något som kommit den senaste tiden.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Sindri
2021-09-29, 08:17
#8

Då tycker jag absolut att du skall söka till en annan mottagning än diabetes för värken.
Funkar Levaxin för dig eller tror du att du skulle må bättre med annan medicin? Jag vet de som inte blivit hjälpta alls av det. Det finns alternativ, du kanske skulle söka en annan mottagning för sköldkörteln?
Det är väldigt utmattande att ha värk så jag förstår om du tycker det är jobbigt men tyvärr måste man bråka en del med vården idag för att få rätt hjälp.

Tarotstollan
2021-09-29, 18:32
#9

Har ingen aning om det med sköldkörteln för jag har aldrig känt något av det. Det upptäcktes av en slump för över 40 år sedan då en sköterska såg att jag hade lite utstående ögon, det var allt.

Värken kanske bara är tillfällig, jag väntar tills jag kan prata med henne nästa vecka.
Vet inte vart jag skulle söka då, eftersom vårdcentralen tar hand om allt.
Ingen idé att ringa lasarettet för då behöver jag ändå en remis från vc.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Sindri
2021-09-29, 19:37
#10

Man behöver inte alltid en remiss från läkare. Det finns något som heter egenremiss, man skriver helt enkelt själv om sitt tillstånd. I ditt fall till endokrinologen.
Om du inte vet om det finns en sådan på ditt närmsta lasarett så kan du ringa 1177 och fråga vart du skall vända dig.
Allmän värk i kroppen brukar ju räknas in under den luddiga diagnosen fibromyalgi vilket kan höra ihop med sköldkörtelrubbning, liksom det att du är så kall och har så dålig cirkulation.
Du skall absolut inte behöva gå och må så dåligt. Det hemska är att man till slut blir van och finner sig i sitt tillstånd.

Tarotstollan
2021-09-29, 20:30
#11

Jag kan nog med säkerhet säga att det inte är fibromyalgi det är bara musklerna som värker som efter ett rejält träningspass. Det är bara det att jag inte har tränat någonting.
Kanske att det beror på att jag har för lite insulin? Jag kommer att få svar i nästa vecka, då de skall återigen göra en årskontroll på allting.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Sindri
2021-09-30, 08:26
#12

Eller också beror det på insulinet, det är inget vi skall ha cirkulerande i kroppen, det är ett nödvändigt ont som kroppen måste ta till när det kommer socker i blodet.
Är det här något du känner igen?
https://www.diabeteshandboken.se/inneh%C3%A5ll/33.-r%C3%B6relseapparaten-13755443

Att insulin skadar blodkärlen är allmänt känt inom vården.

Det finns de som sluppit, eller näst intill sluppit insulin med hjälp av kost. Jag har skrivit till dig om det i andra trådar. Diabetesvården är generellt motståndare till detta och jag har så svårt att förstå det, det ger ju människor en helt annan livskvalitet.

Problem från rörelseapparaten vid diabetes
Tarotstollan
2021-09-30, 22:40
#13

Det fanns en del små saker som jag känner igen men inte mycket i varje grupp utan det var olika småsaker i olika grupper.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Annons:
Upp till toppen
Annons: