Annons:
Etiketta-diabetes-typ-1
Läst 4778 ggr
Karin20
2009-09-14, 22:00

Diabetes

Diabetes är inte en sjukdom, utan flera olika sjukdomar, med likheter och skillnader. På Diabetesportalen.se hittar jag massor av intressanta artiklar och fördjupningar.

Det gemensamma kännetecknet för diabetes är att blodsockerhalten är för hög därför att det är brist på det livsnödvändiga blodsockersänkande hormonet insulin. Ett annat gemensamt drag är att diabetes blir allt vanligare.

Dessutom är enligt artikelförfattaren Diabetes Typ 1 och Diabetes Typ 2 ett föråldrat begrepp, det finns så många gråzoner och blandformer som ännu inte är utforskade.

I början när man upptäckte diabetes, trodde man att eftersom patientens kiss innehöll socker, så förlorade patienten för mycket socker, så socker tillfördes!

Men redan under sena 1800-talet hade man upptäckt att det var kolhydraterna som höjde blodsockret och redan då infördes en massa dieter som gick ut på att undvika kolhydraterna.

1921 upptäcktes insulinet och då kunde man behandla sjukdomen mera effektivt. Speciellt hos den grupp som saknar insulin helt eller nästan. (Typ 1)

Allt denna information finns just på Diabetesportalen.se på olika ställen.

Lite längre ned bland artiklarna finns kortare beskrivningar av olika typer av diabetes.

//Karin

Annons:
Upp till toppen
Annons: