Bokrecensioner

Diabetes? Nej tack!

2010-06-22 20:31 #0 av: ErikEdlund

Gemensamt för diabetiker av alla schatteringar är att man har problem att hålla ordning på blodsockret. När mängden glukos i blodet regelbundet är mer än cirka 5 - 7 gram fördelat på hela blodmängden så stiger risken för ett antal åkommor som hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, höga triglycerider i blodet, övervikt/fetma, ögon- och nervskador samt andra allvarliga sjukdomar, ofta sammanfattade under beteckningen "naturalförloppet".

Logiskt sett bör diabetiker därför begränsa tillförseln av glukos så att mängden i blodet inte stiger i onödan. Kroppen producerar ständigt glukos i samband med förbränning av fett och proteinernas aminosyror vilket med råge täcker kroppens löpande behov. Extra tillförsel utifrån är obehövligt och ställer bara till det för diabetiker. Trots detta brukar diabetiker rådas att äta "som alla andra" vilket i praktiken innebär i runda tal cirka 300 gram kolhydrater, varav mer än 200 gram är glukos.

Lars-Erik Litsfeldt har skrivit en ny bok om detta, Diabetes? Nej tack! - En LCHF-guide och kokbok som bygger på hans egna erfarenheter som tidigare diabetiker typ 2, numera typ 0, obehandlad och besvärsfri. Texten bygger med ett enkelt språk och obönhörlig logik stegvis upp läsarens kunskaper till en mycket hög nivå utan att kräva nämnvärda förkunskaper. Allt baserat på väl etablerad grundkunskap i fysiologi och med mål att undvika eller minimera medicinanvändningen och samtidigt optimera hälsan.

Boken är på 175 sidor varav de första 93 är faktaspäckade och resten är smarriga LCHF-recept med ägg-, fisk-, kyckling- och kötträtter samt soppor, sallader och tillbehör. Recepten redovisar energiandelarna från fett, protein samt kolhydrater och ger därför en god känsla för hur maträtterna kommer att påverka blodsockret. Visste du t.ex. att stärkelse (potatis, ris) höjer blodsockret snabbare än vanligt vitt socker?

Vi får veta skillnaden mellan önskvärd ketos och livsfarlig diabetisk ketoacidos, en skillnad som inte är självklar ens bland dietister, diabetessköterskor i allmänhet samt vissa läkare. Dessutom får du lära dig varför ett överskott av glukos i blodet på sikt kan ge så vitt skilda åkommor som blindhetgastopares ("magförlamning"), Alzheimers samt sår på fötter som kan ända i amputation.

Jag har ofta och enträget debatterat med andra diabetiker om lågkolhydratkost som behandlingsmodell och gradvis börjat möta förståelse från att till en början enbart förlöjligats. Här finns nu en lättförståelig bok som med obönhörlig logik smular sönder det traditionella "tänket" och presenterar en mycket enkel taktik att ta kontroll över kroppen.

Detta är en bok att rekommendera till alla som vill veta mer om diabetes och hur man behandlar med en enkel, logisk, lättförståelig och naturlig metod.

 

  • Diabetes? Nej tack! - En LCHF-guide och kokbok
  • Lars-Erik Litsfeldt
  • Pagina Förlags AB / Optimal Förlag
  • ISBN 978-91-7241-196-8

/ Erik Edlund - MatFrisk Blogg

Anmäl
2010-06-23 01:36 #1 av: Karin20

Himla bra recension av en himla bra och användbar bok. Har länkat till detta i min recension och tänkte att jag inte behöver skriva så mycket, eftersom du redan gjort det!

Tack

//Karin

Anmäl
2010-07-17 09:42 #2 av: bjornen66

Har den bra bok. Mvh bjornen66

Anmäl
2010-07-18 18:49 #3 av: kitabu

Jag har inte läst boken, men det är ju roligt att han använder det uttryck "diabetiker typ 0" som jag förmodligen var först med.

Helena Hesselmark

diabetiker typ 0

Anmäl
2010-07-30 10:05 #4 av: Julialex

Har precis beställt boken, blev dyrt då jag bor utomlands so it better be good!! Skrattande

Anmäl
2010-08-09 23:50 #5 av: Suhair

Finns det någon här som har typ 1 diabetes som har läst boken och kan rekommendera den? Famlar fortfarande i ett mörker för att förstå min diabetes. Äter LCHF, men motioner också mycket. Något höga morgonvärden, runt 7, men dagtid vanligtvis okey.

Anmäl
2010-08-10 01:51 #6 av: ErikEdlund

Det är inget högt värde, bara "gryningsfenomenet", ett hormonpåslag framåt morgontimmarna för att du ska ha ork att vakna.

Läs mer på min blogg, MatFrisk

mvh / Erik

Anmäl
2010-08-10 11:21 #7 av: Suhair

Hej Erik
Min läkare säger att jag bör ligga mellan 5 och 6 i morgonvärde. Hur går detta ihop med gryningsfenomenet? Läkare bör väl vara insatta i detta fenomen också, eller... Så nu håller jag sakta på att öka insulindosen på kvällen för att komma ner i detta värde. Gör jag då fel?

Anmäl
2010-08-10 11:33 #8 av: Julialex

#5 Jag har typ 1 och fick äntligen boken igår. Håller på att läsa den just nu men hittills är den väldigt bra och Lars-Erik skriver på ett sätt som gör det lätt att förstå! Kommer med en uppdatering när jag läst klart :)

Anmäl
2010-08-10 12:33 #9 av: ErikEdlund

#7 Mitt förslag är att du utöver Litsfeldts bok även läser Dr. Bernstein´s Diabetes Solutions. Det är en diabetesspecialist som både är påläst och med mångåriga egna erfarenheter.

Via länken ovan så kan du klicka dig runt och hitta provkapitel att läsa, minns inte om gryningsfenomenet finns bland dem.

En annan kort text här. Googla på gryningsfenomenet och få knappt 200 svenska träffar. Dawn phenomenom ger drygt 20000 engelskspråkiga träffar.

Vad gäller din läkares kunskaper/åsikter om detta; fråga honom/henne!

mvh / Erik Edlund

 

Anmäl
2010-08-23 16:11 #10 av: Suhair

#8  Hej Julialex. Hur långt har du kommit i boken? Är spänd av förväntan att få höra din kommentar. Är det något som du rekommenderar en typ 1:a att läsa?

Anmäl
2010-08-23 19:52 #11 av: Julialex

Hej Suhair,

Jag har läst klart boken och tycker att den var bra. En hel del som förklarades i boken visste jag redan efter att ha läst på KiF och här, men jag lärde mig en hel del också :) Tror den mest menad för just diabetiker som inte ens hört talas om LCHF innan!

Anmäl
2010-08-23 21:42 #12 av: Suhair

Tack Julialex för ditt svar. Jag tycker nog jag kan en hel del om LCHF, men betydligt mindre om diabetes. Men jag antar att jag kan hitta en del go'bitar om diabetes också i boken, eller..

Anmäl
2010-08-24 01:55 #13 av: Zepp

Den bästa boken vad jag förstår, om diabetes är tyvär på engelska.

Dr Bernsteins Diabetes Solution

Bästa boken om diabetes (typ 1 och 2) och lågkolhydratkost.

Dr Bernstein fick själv typ 1 diabetes för 62 år sedan. Han var bland de första som förespråkade noggrann egenkontroll av blodsockret, något som nu ses som en självklarhet. Hans bok är perfekt för de som vill veta så mycket som möjligt om hur man kontrollerar sitt blodsocker med lågkolhydratkost.

Tjock bok, på engelska. Beställ

http://www.kostdoktorn.se/vetenskap/bocker

 

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2010-08-24 13:27 #14 av: Suhair

#13 Nu har jag äntligen beställt boken som du och flera andra rekommenderat mig.

Anmäl
2010-08-24 21:11 #15 av: Zepp

Och vi vill väldigt gärna ha en recension så småningom.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.