Diabetes typ 2

Sluta med MEtformin eller Mindiab?

2012-02-01 15:22 #0 av: Uppsala-Bildteknik

Tjenamoss!

 

Jag har i flera år tagit 1st Mindiab till frukost + 1st Metformin till frukost. Därefter 1st Metformin till lunch och 1st Metformin till middag.

 

Mina värden blev visst mycket sämre plötsligt (typ senaste halvåret/året?), och jag har för ett par veckor sedan fått öka dosen till 1st Mindiab + 2st Metofrmin på morgon, 2st Metformin till lunch och 2st Metformin till middag.

 

I samband med det var det dags för något annat tyckte jag, så jag har börjat med LCHF (gått ner över 5 kilo fram till idag). Kollar nu mina värden morgon, 2 timmar efter frukost, före lunch, 2 timmar efter lunch, före middag och 2 timmar efter middagen.

För att ha en referens, fullmedicinerad.

Om ett par dagar ska jag sluta med halva Metformindosen (1 till frukost, 1 till lunch och 1 till middag). OCh givetvis hålla järnkoll på blodsockervärdet.

 

Men frågan är... om allt ser bra ut vill jag prova att sluta med mer av medicineringen. Ska jag i så fall sluta med Metforminet helt, och bara behålla 1st Mindiab till frukost?

 

Eller är det bättre att släppa Mindiaben först och fortsätta med 1st Metformin till frukost, lunch och middag?

 

Målet är, om sockernivåerna vill med sig, att jag slutar med all medicinering. Men jag skulle gärna få råd i vilken ordning jag ska sluta med medicinerna. :)

Anmäl
2012-02-02 16:48 #1 av: Zepp

Jag tänker inte ge dig något råd.. men om jag inte har fel så ökar Mindiab din insulinproduktion och Metformin minskar din glukosproduktion i levern??

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2012-02-03 01:17 #2 av: Uppsala-Bildteknik

Mindiab ökar insulinproduktionen och Metformin ökar effekten av insulinet (har jag fått förklarat för mig).

Anmäl
2012-02-03 18:28 #3 av: Zepp

Mnja.. Metformin påverkar främst  enzym i levern och tarmen som antingen medverkar till upptag eller  bryter ner glykogen till glukos.. huruvida det påverkar glukoneogenes vet jag ej.

På så sätt underlättar det insulinets jobb.. då det inte krävs lika mycket.

http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Att-anvanda-lakemedel/Sjukdom-och-behandling/Behandlingsrekommendationer---listan/Diabetes-typ-2/

Jag tänker fortfarande inte ge dig något råd.. då det är snudd på olagligt.. du borde diskutera det med din läkare!

Men vad jag läst så är vissa LCHFvänliga läkare positiva till en kombination av Metformin och LCHF.. speciellt vid besvärliga blodsockersvängningar.

 

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2012-02-05 14:43 #4 av: Karin20

Tycker också att du ska ta detta tillsammans med din läkare. Vad jag har förstått minskar Metforminet insulinresistensen, dvs hjälper till att få in den insulin som produceras in i cellerna där den ska användas.

//Karin

Anmäl
2012-02-11 15:29 #5 av: sussie

Jag ska vara lika duktig som de föregående med att inte ge direkta råd. Metformin anses vara bland de snällaste medicinerna vid typ 2 diabetes.....

Anmäl
2012-05-11 01:19 #6 av: Cowboy

Metformin är nog förstahandsvalet men många får problem med magen av den medicinen. Jag har fått byta från metformin till mindiab men om du tål metformin och klarar dig med bara det och LCHF-kost är det nog det bästa.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.