Annons:
Etikettforskning
Läst 2323 ggr
Karin20
2009-09-24 22:05

Dagens Netdoktor

Dagens hälsonyheter från Netdoktor.se Vissa diabetiker får mediciner i onödan

En del personer med diabetes får onödigt mycket mediciner och den behandling som de får behöver bli mer individualiserad. Det är slutsatsen i en utredning från Statens Beredning för Medicinsk utvärdering.
- För vissa grupper kan det finnas en risk med att vara alltför intensiv och att bara stirra sig blind på att trycka ner sockervärdet. Det kan vara så att riskerna med behandlingen är större än vinsterna, säger diabetesspecialisten och överläkaren Mikael Rydén på Karolinska Universitetssjukhuset, som lett utredningen.

Personer som lider av åldersdiabetes, så kallad typ 2-diabetes, och som har haft sin sjukdom under en längre tid, har inte alltid nytta av att man försöker få ner deras blodsockervärden till nära det normala med hjälp av mediciner. För att minska risken för följdsjukdomar, som till exempel skador på ögonen och njurarna, och hjärt- kärlsjukdom, har rekommendationer hittills varit att trycka ner sockervärdena. Men för typ-2-diabetiker som haft sin sjukdom i mer än tio år är vinsterna med medicineringen tveksamma, enligt rapporten från Statens Beredning för Medicinsk utvärdering, SBU. Istället kan biverkningar väga tyngre, som till exempel kraftig viktuppgång och återkommande känningar, då blodsockret faller kraftigt.

I dag finns omkring 340 000 diabetiker i Sverige, varav cirka 240 000 får läkemedel mot högt blodsocker. Hur många av dessa som får mediciner i onödan kan dock Mikael Rydén inte kommentera.
- Vi kan inte uttala oss om hur många som får onödigt mycket mediciner, och som riskerar biverkningar av sina mediciner i nuläget. Den typen av data har inte vi haft tillgång till, säger han.

Samtidigt påpekar han att det kan finnas anledning för personer med långvarig typ 2-diabetes att minska mängden mediciner.
- Jag tror att man kan ta bort vissa läkemedel som vi vet är associerade med mycket biverkningar om patienten uppvisar den typen av biverkningar. Det är framför allt då känningar och viktuppgång. Upplever patienten stora problem av det här så tycker jag att man bör ta upp det med sin behandlande läkare, säger Mikael Rydén.

Nya riktlinjer för diabetesvården kommer att presenteras av Socialstyrelsen inom kort.

//Karin

Annons:
Karin20
2009-09-24 22:06
#1

Kost?

//Karin

[ngupa]
2009-09-25 08:37
#2

Ja detta läste jag också och fann det mycket intressant. Börjar man snudda vid pudelns kärna?

Kosten (LCHF) som Karin är inne på är jag övertygad om kommer bli framtidens "medicin".

Upp till toppen
Annons: