Annons:
Etikettallmänt
Läst 16349 ggr
Maja
2009-10-06, 22:22

Yrkesval

När man får diagnosen diabetes så försvinner genast en del yrken från listan över vad man kan utbilda sig. Men vilka är det? Varför är det så? Här får du svaret!

Att leva med diabetes innebär att man kan råka ut för insulinkänningar eller andra saker som kan hindra en i arbetslivet. Det finns en del yrken som diabetiker inte får utbilda sig och här kommer en presentation:

Flyg

Om man behandlas med insulin får man inte arbeta inom flygbranschen. Undantaget ligger hos kabinpersonal som kan godkännas, men det är dock inte garanterat. Om du behandlas med tabletter istället så kan du få tillåtelse att arbeta inom branschen, dock inte inom alla yrken. Detta eftersom du har ansvar för så pass många människor och det kan bli oerhört farligt om du blir akut sjuk.

Fordonsförare

**Typ 1:
**Du får inte arbeta som taxi- eller bussförare. Om du kör andra människor har du ansvar för dessa och om du då skulle drabbas av en insulinkänning riskerar du inte enbart ditt eget liv, utan även andras.

Typ 2:
Du kan tilldelas ett körkort med C-behörighet förutsatt att du har förmågan att känna varningstecken på att du kommer att få en insulinkänning samt testar dig själv med jämna mellanrum.

NYC_Taxi.jpg

Polis

Vid insulinbehandlad diabetes kan du inte bli polis. Detta då du alltid måste kunna agera och ditt arbete blir livsfarligt om du drabbas av en insulinkänning under ditt arbetspass. Har du däremot typ 2 så kan du godkännas, men det beror helt på hur pass allvarlig din sjukdom är.

Sjömansyrken

Det finns så pass många olika yrken till havs där man ser till fartygets storlek, besättning och resa innan man bestämmer om personen med diabetes är godkänd eller icke för yrket. Till havs är det inte alltid det lättaste att få akut hjälp till någon som blir allvarligt sjuk, så den sjuke måste ha en problemfri och lättskött sjukdom.

Tåg

För allas säkerhet får du inte arbeta inom tågbranschen, då du måste vara frisk och kry och inte kunna drabbas av ett blodsockerfall när som helst. Precis som med taxi- och bussförarförbudet så har du ansvar för andras säkerhet och får därför inte riskera något.

UweSchwarz_083.jpg

Källa: http://www.diabetes.se/Templates/Extension____3564.aspx
Bilder: http://www.pixelio.de/ (fotografer: Manfred Walker, Uwe Schwarz, Marcel Klinger)

Annons:
Karin20
2009-10-10, 02:54
#1

Mycket intressant. S*t vad jobbigt att inte få välja fritt.

//Karin

YaHilweh
2009-10-10, 15:03
#2

Diabetesen förstörde min dröm. Jag har velat bli polis sedan 6års ålde roch verkligen kämpat för det. Som 14-åring fick jag diabetes och då var det kört.

Gav upp allt som hade med plugg att göra just då och nu flera år senare har jag äntligen kommit på att jag vill plugga till dietist =)

Cowboy
2009-10-14, 00:22
#3

Enligt nuvarande regler får du inte C eller D-körkort med diabetes typ 1.

Däremot går det med diabetes typ 2 även med insulinbehandling.

papa-bear
2009-10-18, 19:40
#4

jobb som innebär att jobba med persontransport överhuvudtaget går väl bort med diagnosen diabetes. min läkare sa även att jobba på ställningar var väl inte att rekommendera heller. kontentan av det han sa till mig innebar att i stort sett det som kunde skada dig själv eller andra var uteslutet, och vad blir då kvar? eftersom jag jobbar som målare, skulle väl jag om jag följde den rekommendationen endast gå på golvet och spackla och måla väggar, springa på backen under ställningarna och måla det som är närmast backen, inte hänga tapeter, för då har jag ju tapetkniv i handen. kul, va?

Anken
2009-11-25, 02:14
#5

Jag ville bli flygvärdinna men det går ju inte, sen hade jag planer på att göra lumpen, tågluffa, ut och resa lätt och fotografera i tex afrika.

Det här är sånt som gjorde att det inte var så lätt för mig när jag fick diagnosen. Jag har typ 1 och fick det när jag var 15.

Vet inte vad jag vill bli eller jobba med längre…

Karin20
2009-11-25, 21:15
#6

Hej

Jag ville också bli flygvärdinna, men var för kort, 158 cm. Jag blev arg och tyckte att det var skönhetsdiskriminering. Sen gick det i alla fall inte för att jag var alldeles för närsynt. För att inte tala om alla idrotter man inte var bra i för att längden inte var bra. I skolan spelades basket på varje idrottslektion under två år! Men det var då det, det var absolut inte bättre förr!

Man kan göra mycket trots diabetes och att resa lätt kan säkert också gå. Även till Afrika. Kitabu här på forumet och på Kif har varit i Afrika många gånger.

Jag gillar Storstockholms Diabetesförenings tidning Leva. I förra numret fanns en artikel om Joakim som åker till Turkiet.

På deras hemsida kan man läsa alla tidigare utgåvor av tidningen (än så länge), men passa på. De har massor av inspiration.

Jag vet inte hur gammal du är, men att veta vad man vill bli är inte något man behöver bestämma sig hur tidigt som helst. Bara man gör nåt och det man tycker är roligt, brukar ofta leda framåt.

Och flygvärdinna är egentligen ett sk*tjobb, att hålla på och servera folk i luften, springa med drinkar och sprit och alltid försöka vara trevlig. Flört

//Karin

Annons:
Anken
2009-11-25, 23:22
#7

#6, Jo, jag har ju insett såhär i efterhand att jobbet som flygvärdinna kan vara rätt påfrestande med tanke på att man åker jorden runt och säker är borta hemifrån mycket.

Jag är 158cm jag med, haha, eller ja, 157,5. Oskyldig Tungan ute

Jag är 19år nu, fyller 20 i september nästa år.

Karin20
2009-11-27, 18:27
#8

Jo, det här med längden också. Jag är ju för kort för att lyfta upp väskorna i hyllorna, bjuda på något till den som sitter längst in…

Längden var inte för att det skulle vara snyggare på något sätt, utan för att det skulle vara rätt svårt att vara så kort.

Min dotter är 20 och jag hoppas att hon tar lång tid på sig med det mesta.

//Karin

Anken
2009-11-27, 19:51
#9

#8, jo, det kan ju vara en fördel om man når upp till hyllorna, haha.

Jag vet ju iallafall att jag inte vill jobba i kontor(har jobbat i kontor under hela gymnasietiden) och att jag tycker att det var roligt att ha praktik på toy's r us, haha. Roligaste praktiken jag hade, massa söta barn som var i paradiset. Skrattande

RuiXue
2009-12-01, 22:22
#10

Flygvärdinna skulle längdmässigt inte vara något problem för mig med mina 173cmOskyldig Men jag är så blyg att jag aldrig skulle klara ett sånt jobb haha

Jag är på lager, trivs jättebra. Haft fast fulltidsanställning i lite mer än ett år och innan dess var jag deltidsvikarie i över ett år på samma arbete.

Vad jag vet så har jag inga kollegor på lagret som har diabetes, men finns diabetiker på kontoren.

Själv har jag inte diabetes, men är väl på väg åt det hållet…

Jennie


Upp till toppen
Annons: