Annons:
Etiketterdiabetestyp-2
Läst 5689 ggr
[Jeremina]
2010-09-08, 00:56

Min man

Min man har haft typ2 i 17 år nu och har alltid haft bra kolesterolvärden. Och alla andra värden med. Nu har han fått en ny diabetssköterska och fast hans "onda" kolesterol gått ner till och med så vill hon att han ska äta blodfettssänkande medicin i förebyggande syfte.

Jag tycker det är vansinnigt? Vad tycker ni?

Annons:
PatrikHagglund
2010-09-08, 10:00
#1

Enligt min mening är det högt blodsocker som är grundorsaken både till mikro- och makrovaskulära komplikationer. Högt blodsocker ger bla dålig blodfettsprofil - dock svårt att se i de enkla kolesteroltest som görs i Sverige (se kostdoktorn.se/kolesterol, Your Unstoppable Heart).

Satsa allt på att hålla blodsockret lågt istället. Ett sätt är att äta högst några gram kolhydrater per dag, dvs endast kött/fisk/ägg, smör, lite ost och grädde/cremé fraiche, kryddor och ev små mängder grönsaker som tex lök.

Zepp
2010-09-20, 02:23
#2

Mnja.. det rådet är nog rätt kontraproduktivt, då kolesterol behövs för just diabetiker.

"Den insulinbildande betacellen är starkt beroende av kolesterol för att fungera normalt. Endast en blygsam sänkning av mängden kolesterol i cellens vägg halverar kapaciteten för insulinfrisättning, visar forskare vid Lunds universitets Diabetescenter (LUDC).

Detta är ett betydelsefullt fynd eftersom i stort sett alla diabetiker, oavsett kolesterolnivå, behandlas med läkemedel som sänker kolesterolhalten."

http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/kolesterol-avgoerande-foer-insulinutsoendring-264737

Vad sköterskan inte talar om handlar om att man vill hålla ner kolesterolet för att ni har kroniskt höga blodsockernivåer och då kan lipoproteinerna bli glykoliserade, vilket kan inleda arterosklerosen.

Man anser med andra ord att ni inte kan hålla ner era blodsockernivåer.. kan ni det genom att minimera kolhydraterna så är inte kolesterolet farligare för er än för gemene man.

Sköterskan borde i stället hjälpa er att sänka blodsockret så att ni inte behöver så mycket insulin, då det i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt.

"Insulin misstänks öka risk för ny infarkt hos diabetiker"

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2008/04/16/insulin-misstanks-oka-risk/index.xml

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Jeremina]
2010-09-25, 03:06
#3

Tack för era svar! Hans förra läkare som också är en kompis åt oss men som har flyttat 60 mil bort tittade på hans värden.

Han sa att det såg bra ut och att det inte skulle göras några förändringar så nu kan vi andas ut för denna läkare är expert på diabetes.

Han heter Tomas Fritz och forskar om sjukdomen och utbildar sjukvårdspersonal i just diabetesvård!!

Inkanyezi
2010-09-25, 15:37
#4

Om man forskar, så kanske man vill ha mer material att forska på?

Jag tycker att det är oroande med förskrivningen av blodfettssänkare till diabetiker, eftersom man kan förmoda att de flesta inte har helt bortfall av egen insulinproduktion i inledningen av sjukdomen, vare sig de är ettor eller tvåor. Blodfettssänkning minskar insulinutsöndringen, som behöver kolesterol, så att insjuknandet kan förväntas gå fortare, och att processen därefter inte kan vändas.

Den som har insulinproducerande celler bör ju enligt min uppfattning, så långt det är möjligt, stöda produktionen av eget insulin om sjukdomen i första hand inte beror på okänslighet för insulin, utan brist på produktion av insulin.

För tvåor kan situationen vara något annorlunda, men gemensamt för både ettor och tvåor är att man kan minska behovet av insulin, och att det är den mest verksamma åtgärden för att slippa problemen som följer av sjukdomen, och som till stor del beror på för höga blodsockernivåer. Genom att äta lämplig kost kan man som tvåa i många fall helt slippa medicinering och ändå hålla blodsockret på godtagbar nivå, faktiskt betydligt bättre än när man använder insulininjektioner för att kontrollera blodsockret.

Det har visat sig att även ettor kan nå liknande förbättringar med lämplig kost, även om det inte kan eliminera behovet att tillföra insulin. Man kan alltså få betydligt jämnare blodsocker och rätt balanserat kan det hållas inom mycket snäva gränser på nära nog absolut rätt värde. Att en sådan ändring av livsstilen de facto höjer livskvalitén för en sockersjuk torde stå ganska klart - om man inte tänker som Diabetesförbundet. Där hävdas "rätten"" att äta vad som helst, och känningar ska balanseras med socker, eftersom det är en "insulinbristsjukdom" och inte en "matsjukdom". Jag tycker att synsättet är cyniskt, eftersom alla diabetiker som jag har känt och jobbat med under en tioårsperiod från mitten av sjuttiotalet nu är döda och säkert hade kunnat leva både bättre och längre om de hade känt till att man kan slippa känningarna och de låga sockervärdena om man äter rätt.

Så se till att kolesterolet ligger tillräckligt högt. Kolesterol är livsnödvändigt; det är kroppens reparationsmaterial. En kost som är rik på naturligt mättade fetter och innehåller bra med Omega-3 för att balansera det Omega-6 som man får i sig av det fleromättade, är hälsosam om den också begränsar intaget av främst sädesprodukter, men för en diabetiker också andra kolhydrater. Rensa ut alla källor till Omega-6 så långt det går, ta bord vete i alla dess former, och var i övrigt försiktig med bröd. Jag tror inte att det behövs alls, men det kanske är mindre skadligt om det är surdegsjäst och gjort av andra sädesslag. Vore jag diabetiker skulle jag inte tycka att det vore värt risken att prova.

Kreativiteten kan sättas på prov, eftersom det för de flesta handlar om en stor omställning, där man måste få smak för helt andra näringskällor än de som vållar problemen, men jag tror fullt och fast, att man ska kunna leva ett långt och rikt liv också med diabetes, utan att drabbas av de svåra följderna.

Cowboy
2010-11-04, 23:45
#5

Det är väl inte diabetessköterskan som skriver ut mediciner. För min del går jag på årliga läkarbesök och får recept på Mindiab.

För en del år sedan fick jag kolesterolsänkande medicin utskriven men den slutade jag ta sen jag läst på en del om den. Efter det har jag förklarat att jag inte ska ha nåt sånt.

Statiner är en utmärkt affärsidé eftersom det även kan öka försälj ningen av Mindiab eller insulin och dessutom kanske också Viagra.

[Jeremina]
2010-11-04, 23:46
#6

#5 Intressant att veta…tack! Det är girigheten som styr Skrikandes

Annons:
Karin20
2011-01-09, 19:33
#7

Här kan man hitta Tomas Fritz som svarar på frågor på Dagens Medicin. Men frågorna kan inte komma från allmänheten.

Annars finns han på Gustavsbergs vårdcentral

//Karin

Inkanyezi
2011-01-09, 20:06
#8

Och ett gäng frågor som är besvarade finns här.

Ett intressant svar på en fråga tycker jag är det som Cristina Rodrigo ger om kost och diabetes. Frågan, som den är formulerad, är i sig också mycket intressant. Det handlar tydligen om en sjuksköterska som håller sockret hos sin man på jämn nivå med hjälp av lågkolhydratkost med hög fettandel sedan ett par år.

Upp till toppen
Annons: