Annons:
Etikettallmänt
Läst 123 ggr
Anonym
Anonym
2021-08-05, 11:42

Vet era kollegor om er diabetes?

Hej!
Hoppas att ni här inne kan hjälpa mig lite med mitt dilemma 😊
Har en kollega som jag är ganska säker på har diabetes, vit puck på armen (sett den 2 gånger när det vart för varmt för långärmat vilket han normalt har året runt) och papper från vad som ser ut som insulin nålar i papperskorgen titt som tätt. Men ingen av dem jag brukar prata med på jobbet verkar veta om han har diabetes, jag känner bara igen spåren då jag jobbat inom hemvården tidigare med personer med diabetes.
Han undviker även att äta om någon har med sig och bjuder på sötsaker vilket ännu mer får mig att tro diabetes ihop med övriga tecken.

Har ni berättat för era kollegor om er diabetes och vad dem ska göra om ni mot förmodan räknat fel och får blodsockerfall? Eller hur dem ska hjälpa er om ni har högt blodsocker?

Jag är rätt orolig av naturen (Har problem med ångest) och jag känner stort obehag över att ingen verkar veta om om han har diabetes, speciellt då många kollegor smiter hem när dem är klara och han oftast är sista personen in (vi jobbar enskilt ute i fält och samlas bara före turen, efter efter turen och under lunchen). Så skulle något hända skulle ingen märka något.

Tycker ni att jag oroar mig i onödan? Eller borde jag ta upp det med honom eller kanske med chefen? För han gör verkligen sitt bästa för att dölja det. Det här har legat och gnagt i bakhuvudet till och från i snart 2 år när jag såg pucken första gången och började pussla ihop ett och ett.

Annons:
Scorpio97
2021-08-05, 13:01
#1

Om han har valt att inte berätta så tycker jag du ska lita på att han har koll på sin sjukdom. Speciellt om du upplever att han gör ditt bästa för att dölja det. Han är vuxen och tycker uppenbarligen inte att du/kollegorna behöver veta (eller så har han berättat för personerna som han tycker behöver veta). Tror du inte att han har bäst koll på vilka risker hans sjukdom innebär?
Du säger att du har funderat på det i två år men att ingen annan verkar veta om hans diabetes, vilket borde betyda att hans diabetes inte alls märkts av under dessa år? Då verkar det inte som att han särskilt ofta får farligt lågt/högt blodsocker eller inte kan ta hand om sig själv? Självklart finns alltid risken, men risken finns också att en frisk person helt plötsligt får en hjärtattack. Man kan inte oroa sig för allt

Själv har jag inte insulinbehandling så risken för akut farliga situationer är ju inte samma för mig. Jag har inget emot att prata om min diabetes om någon är nyfiken och frågar men det är inget jag automatiskt informerar om. Och jag skulle absolut inte uppskatta om någon på egen hand tar sig ansvar för min sjukdom eller mitt mående utan anledning.
Jag förstår om man agerar om någon faktiskt hamnar i farliga situationer eller tex utsätter andra för risk. Men annars tycker jag man ska lita på att personen kan ta hand om sig själv, precis som personer utan diabetes.


//Jessie

Anonym
Anonym
2021-08-05, 13:17
#2

Tack!
Nej, man märker inte av det speciellt att han har det, jag är väll bara lite väl nojig. Han verkar ju verkligen ha koll på det, så får väll låta det vara. Har bara blivit en sån grej som inte hjälper min ångest, vilket är dumt för jag vet att jag inte borde lägga mig i, vilket även är varför jag inte sagt något om det. Så det är skönt att få input från annat håll med om man tänkt rätt eller inte.

Tycker även det är så tråkigt då jag vet att kollegorna håller på att snackar skit och kommenterar om att han är långsam och spenderar mycket tid på toa (vilket jag antar är när han fixar med sitt blodsocker).

Scorpio97
2021-08-05, 14:08
#3

Jag förstår absolut att det inte hjälper med din oro. Och det är väl alltid fint att bry sig om andra människor :) Men ibland kan omtänksamhet kännas lite nedlåtande. Åtminstone har jag känt det så. Jag har mött några personer som jag vet menar väl men vars beteende antyder att jag inte kan ta hand om mig själv. Det är inte så kul. Och jag har full förståelse för att dom personerna inte inser hur jag upplever det, det är ju ofta svårt att sätta sig in i en annans situation på det sättet. Jag har säkert sagt eller gjort liknande mot andra. Så att du ställer frågan här tycker jag är väldigt bra

Att kollegorna snackar skit om honom låter inte så trevligt. När du hör det kanske du kan stå upp för honom och påpeka att det kan finnas anledningar till varför man behöver vara ifred en stund eller behöver extra tid i badrummet? Du måste inte nämna just diabetes, det finns ju många tillstånd eller sjukdomar där det kan behövas. Det kan ju dock bli fel om folk börjar spekulera om hans eventuella sjukdomar förstås. Eller bara säga att man inte pratar om kollegor på det sättet? Annars kanske det är något att ta upp med chefen, för jag tycker inte man pratar bakom folks rygg på en arbetsplats
Jag är dock student och har helt ärligt väldigt lite erfarenhet av arbetsplatser, så jag är inte rätt person att ge råd om det egentligen


//Jessie

Tarotstollan
2021-08-06, 21:36
#4

Sen jag fick min diabetes har jag berättat om det för alla jag pratat med som säkerhetsgrej, eftersom jag lever ensam. T o m mina grannar vet ifall de skulle hitta mig i trapporna, nere i tvättstugan eller källaren.

Du kanske kunde försiktigt prata med honom på tu man hand och säga till honom att du inte pratat med någon av de andra och att du är orolig. Är det så att han inte vill prata om det, så lovar du bara att vara tyst om det hela. Bara som säkerhet för honom så han vet att han kan prata med dig om han vill.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Vixxen
2021-08-23, 20:14
#5

Jag är öppen om min diabetes.

Upp till toppen
Annons: