Etiketta-diabetes-typ-2
Läst 5539 ggr
Karin20
2009-04-07, 02:01

Vad är metabolt minne?

Hos celler som tillfälligt utsätts för höga sockervärden startar en inflammation som fortsätter även när blodsockervärdet gått ner! Detta innebär alltså långvariga skadliga effekter långt efteråt och kan förklara metabolt minne.

j0430792.jpg

Diabetesportalen.se hittar jag en intressant artikel om metabolt minne som får mig att fundera mera över socker och sockrets betydelse. Man har sett att om man har god blodsockerkontroll och sköter sig, så får man färre komplikationer än om man har mindre god kontroll. Konstigt, eller?

Även om man senare börjar kontrollera sig bättre, så ligger man risigare till än de som haft denna kontroll hela tiden. Kroppen verkar minnas de goda åren.

"Eftersom HbA1c (genomsnittligt blodsockervärde) förklarar mindre än 25 procent av risken för att utveckla komplikationer undersökte vi om inte övergående toppar av höga sockervärden är en riskfaktor för komplikationer som inte fångas av HbA1c." motiverar forskargruppen sin undersökning.

Det här betyder ju att man inte ens tillfälligtvis eller enstaka gånger då och då ska peta i sig något som höjer bs-värdet. Även om HbA1c ligger ok.

//Karin

[ngupa]
2009-09-07, 08:25
#1

Är det därför det är så "lugnt i kroppen" nu när jag uteslutit allt socker?

jag har ingen diabetes (men min mor har) men ajg äter LCHF för att jag mår bra och vill förhindra diabetes och gå ner i vikt.

Inflammation i kroppens celler bör ju stressa den?

Upp till toppen