Annons:
Etikettövrigt
Läst 2888 ggr
Maja
2009-09-24, 19:21

Diabetes och graviditet

Hur är det egentligen med diabetes och graviditet?
Löper barnet större risk att drabbas än om modern är frisk?
Om ja, med vilken procent (om det går att säga)?

Annons:
LiindaH
2009-09-24, 20:37
#1

Min mamma fick diabetes när hon väntade mig, eller om det var en kort period efter ( glömmer alltid ) .
Men sedan har hon fått mina systrar. Åh ingen av dom har ju fått det.
Däremot är det lättare att få diabetes om det går i släkten.

// Liinda

Karin20
2009-09-24, 21:50
#2

Se den här artikeln. Den handlar om ett barn som fötts med enorm födelsevikt, kanske beroende på moderns diabetes. Men hos oss i Sverige kontrolleras gravida diabetiker konstant och även deras barn.

Min son föddes fem veckor för tidigt och fick vara på Neonatalavd. Där fanns också stora barn, de som vägde över fem kg. Detta för att ha koll redan från början. De kan ha diabetes från födseln.

//Karin

Ulrika73
2009-09-24, 22:53
#3

Hej!

Jag har haft diabetes sedan 1979 och är 36 år idag. För 8 månader sedan födde jag mitt första barn. En underbar son blev det :)

Under graviditeten hade jag stenkoll på mina blodsockervärden för att inte bebisen skulle bli stor och pluffsig. Barn till diabeteskvinnor blir det lätt om de har för höga bsvärden. Barnet måste då kompensera detta med sin egen insulinproduktion för att hålla sitt bsvärde normalt. Därför blir barnet stort p g a hög insulinproduktion p g a mammans höga bsvärden. Insulin är ett fettinlagrande hormon.

Min son vägde 4180 g när han föddes. Detta var en normalvikt för honom. Ingen pluffsighet eller fetma hade han. Jag och min sambo vägde över 4000 g när vi föddes. Det är ett släktdrag.

Idag mår vi mkt bra eller det har vi gjort under hela graviditeten. Mkt tacksam är jag för min välskapta son. Jag har inte alltid varit "snäll" mot min egen kropp p g a ätstörningar.

Till frågan om hur stor procent det är att barn får diabetes som har föräldrar som har det. Jag har läst ngnstans att har mamman diabetes är det ca 2-3 % av barnen som får det. Har pappan det är det ca 15 %. Har båda föräldrarna diabetes är det 50 % chans att barnet får det. Detta gäller föräldrar med typ 1.

Detta är längesedan jag läste så det finns säkerligen nyare siffror men är lite riktlinjer i alla fall.

/Ulrika

Maja
2009-09-24, 22:59
#4

Tack för svaren! Intressant!

Jag har inga planer på att skaffa barn alls, men det är intressant att läsa lite!

vildarosen
2009-09-25, 10:14
#5

Jag o  min sambo  vill ha barn men så länge min diabetes är svår skött så väntar vi tills läkaren säger gå… Men längtan efter barn finns hela tiden då man känner att klockan ticksr på..

Adoption går ju inte då man har diabetes o andra sjukdomar läste jag på nån sajt om att adoptera.. Då blev jag ledsen rejält för är det inte meningen att dom som ej kan få barn pga nån sjukdom eller annat ska kunna adoptera.. Jag tycker man ska kunna få det då man har en frisk sambo,make eller maka….men men så är det..

Mvh Rosen

Vild är vinden som tar mig ifrån dig!

 Vildarosen medarbetare reumatism ifokus

 

Ulrika73
2009-09-25, 13:02
#6

Vildrosen

Vad är det som är svårskött med din diabetes?

När jag och min sambo planerade barn gjorde vi det i ett halvår före. Min läkare samt diabessk har varit med mig på hela min färd och aldrig sagt att jag inte ska ha barn eller vänta. Visst det beror på vad hbA1c ligger på. Mitt har legat mellan 6-6,5 i nga år men dess förinnan har jag alltid legat över 8. Som värst 13. Jag bär insulinpump sedan -97 vilket har förändrat mitt liv radikalt samt att jag har fokus på LCHF mat sedan min graviditet. När min sambo och jag satte igång klickade det med en gång :) Det hade jag svårt att ta till mig då jag trodde vi skulle få kämpa på ett år i alla fall. Då jag haft ätstörningar, varit bulimiker, anorektiker, uteslutit att ta mitt insulin sedan 14 års ålder så har det blivit en del komplikationer. Inte så konstigt att jag trodde det skulle bli svårt att bli med barn men kroppen är enorm till att repa sig :)

Under graviditeten är vår kropp mkt känslig, tex njurar, blodtryck m m. Jag gick på kontroller varje vecka. Ena veckan på specialistmödravården och andra veckan hos min diabssk. Varje dygn tog jag minst 5 blodsocker, gärna 8-10 st för att ha koll. Dessa värden plus mina insulindoser, om jag avvikit från LCHF maten eller gjort ngt annat som inte tillhörde vardagen mailade jag till min diabssk. Det var hela tiden en god koll på mig.

Det var jag som gjorde allt arbete, planerade, tänkte hur jag skulle göra m m och diabssk bekräftade att jag gjorde rätt.

Allt är värt varenda möda när jag håller min son i min famn :)

Annons:
Tilda-T
2009-09-26, 17:27
#7

Grattis till sonen Ulrika! Blev dina blodsockervärden mycket bättre av lchfkosten ?

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

map2ster
2009-09-27, 14:50
#8

Hej !

Har helt nyligen (i mars) fått reda på att jag är diabetiker typ 2.
Är 37 år gammal och har inga barn men jag och min sambo längtar oss sjuka efter barn och funderar på att göra en insemination, tro ni att man får göra detta om man l,ider av diabetes…?
Har inte tagit upp frågan med min läkare ännu då jag inte varit på ngn kontroll sedan jah fick reda på detta.
Hade 19 i blodsocker när jag fick reda på detta och kraftigt överviktig - har sedan 3 veckor tillbaka testat lchf kost och gått ner 5 kg och mitt blodsocker ligger i snitt runt 7.
Är det ngn här inne som fått långvarit stabilt blodsocker och viktminskning av lchf kosten….?
Måste gå ner ca 15 kg för att få göra en insemination, men har då inte kollat om det är ok med att jag är diabetiker.
Är så rädd för att inte få skaffa barn pga min ålder och sjukdom, längtar ju så efter barn.

Vet inte vad ja vill ha för svar, är mest desperat efter lite goda nyheter efter chockebesketed diabetes typ 2.

Tilda-T
2009-09-28, 08:48
#9

Välkommen hit Map2aster!

 Så länge du kan hålla dig till lchfkosten tror jag att du har goda chanser att minska i vikt och även ha ett hyfsat normalt socker!

Om du går in och läser på trådar på kolhydrater  i Fokus så ska du få se vad många det är som också lyckats bli gravida när dom slagit in på lchfvägen. I dagarna här så väntas ett par bebisar som är  tillkommna efter att mammorna börjat med lchf.

Svårt att veta vad som är orsak och verkan men det kan i alla fall inte skada att testa!

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

vildarosen
2009-09-28, 17:13
#10

Ulrika73

Det är så att mitt blodsocker ligger högt i stort sett hela tiden trots att jag kämpar med det o äter rätt o tränar,får höja doserna flera gånger i veckan..Läkaren sa att vi ska vänta tills vi har fått kontroll på det då det kan skada barnet. Jag hade det bra tills jag börja få värk i kroppen pga reumatisk sjukdom o började få kortisionsprutor som tydligen höjer blodsocker,vilket jag inte visste då. Reumaläkaren sa inget om det, det fick jag reda på av min diabetesläkare för 2 veckor sen..Jag bestämde mig då att det är bättre me värken än att fortsätta me dom sprutorna..

Sen så verkar det som jag har både typ 1 och 2,fick jag reda på då dom tog prover inför läkarebesöket o det lutar mer åt typ 1 men buksportkörteln producerar tydligen än insulin..

Ska även ta upp med läkaren om en isulinpump kan vara nåt för mig. Jag går på regelbundna träffar me min diabssk.

Har testat LCHFkosten men det gick upp då oxå men det kan vara att det va sprutorna med kortision som gjorde det.. Ska testa igen med det om läkaren säger ok,vill ju inte göra nåt som gör det sämre..

Jag bara längar efter att få kontroll på detta så man kan satsa på att få barn.. Jag längtar o drömmer efter den dagen!!Men jag kommer inte ge mig alls utan fortsätta att kämpa!

Grattis till din son Ulrika73!Glad

Mvh Rosen

Vild är vinden som tar mig ifrån dig!

 Vildarosen medarbetare reumatism ifokus

 

Karin20
2009-09-28, 23:56
#11

Grattis till sonen säger jag också. Det är underbart med barn och Vildarosen, jag hoppas det kommer att gå bra för dig också snart.

På diabetesportalen skriver man så här: Åtta av tio unga har kvar egen insulinproduktion ett år efter diagnosen typ 1 diabetes. En av tio till och med efter mer än fem år med sjukdomen. Så du har väl kanske typ 1 men med produktion kvar.

Och enligt artikeln är det ju bra, men det står ju också att det är enklare att skäta sjukdomen då, vilket inte stämmer på dig.

Tror att du ska testa LCHF-kosten när du inte längre behöver kortisonsprutor, men oj, hur länge måste du få kortison?

//Karin

Targa
2009-09-29, 12:38
#12
vildarosen
2009-09-29, 20:19
#13

Karin20 Jag har reumatisk sjukdom som gör att min höger  axel värker så grymt o är inflammerad,sprutorna är det enda som hjälper där men jag har bestämt mig för att inte ta dom mer om det är dom gör diabetesen svårskött. Ska få mer info om det nästa gång jag är hos reumaläkaren o diabetes ssk.. Ska testa lchf igen men väntar tills jag får ett bättre hbAc1..Glad

Mvh Rosen

Vild är vinden som tar mig ifrån dig!

 Vildarosen medarbetare reumatism ifokus

 

Annons:
Karin20
2009-09-29, 21:17
#14

Vet inte riktigt vad jag ska säga, men att gå runt med smärtor konstant verkar synnerligen hemskt! Hoppas du kan bli bättre.

//Karin

vildarosen
2009-09-29, 21:47
#15

Tack karin20Glad

Mvh Rosen

Vild är vinden som tar mig ifrån dig!

 Vildarosen medarbetare reumatism ifokus

 

Mala09
2009-09-30, 16:44
#16

Testa att ta bort spannmål tror jag.Glad

Upp till toppen
Annons: