Annons:
Etiketta-forskning
Läst 7129 ggr
Karin20
2009-10-20, 23:00

Antioxidanter och diabetes?

ADA, American Diabetes Association, dvs USAs diabetesförening, skriver i en artikel om att antioxidanter kan öka risken för diabetes.

Här är artikeln hos ADA.

Tony Tiganis med team vid Monash University i Australien har studerat antioxidanter på möss (de här mössen igen). Man menar att vid tidig typ 2 diabetes kan antioxidanter vara skadliga. Studien publiceras i magasinet Cell Metabolism. Men han påpekar också att det behövs mera studier även på människor.

Oxidativ stress kan påverka utvecklingen av många sjukdomar inklusive diabetes typ 2. Antioxidanter motverkar oxidativ stress och finns därför ofta som kosttillskott och bl a påstås finnas mycket av i olika frukter. Men Tiganis säger att bilden troligtvis är lite mer komplicerad än så.

Efter tester med dessa möss konstaterar han att oxidativ stress kanske inte skadar kroppen, men hämmar vissa enzymer som används för kroppens förmåga att använda insulin. Antioxidanterna tar bort denna skyddsmekanism.

"Vårt arbete antyder att antioxidanter kan medverka till tidig utveckling av insulinresistens, vilket är ett kännetecken för T2 diabetes"

Andra studier antyder att antioxidanter kan korta livslängden för såväl maskar (!) som människor och skyddar inte friska människor från att utveckla diabetes.

Så friska människor ska inte ta antioxidanter som kosttillskott, säger han.

Frukt? Bär?…..

//Karin

Annons:
Karin20
2009-10-20, 23:03
#1

Kostdoktorn skriver om frukt och näringsinnehåll

Här

Det kanske inte är så bra som man trott, på fler sätt.

//Karin

linneaennil
2009-10-22, 16:22
#2

Väldigt intressant det här. Samtidigt hävdas det att gravida ska äta mycket grönsaker för att undvika att deras barn insjuknar i typ 1-diabetes. Vi lever verkligen i en förvirrad tid!

Den som tror sig veta allt

vet inte särskilt mycket

Agneta2006
2009-10-23, 17:16
#3

Drack Mullbärste drygt en vecka (ca 3 koppar/dag) som enligt texten på paketet innehåller en antioxidant som sägs stabilisera blodsockret hos typ 2 diabetiker. Tyvärr höjdes mitt blodsocker jämfört med när jag dricker vanligt grönt te. Tyckte själv att Mullbärste smakade sött jämfört med allt annat grönt te jag brukar dricka.

ErikEdlund
2009-11-20, 11:03
#4

Ämnesomsättningen i kroppen bygger på oxidativa processer. Dessa reaktioner må gå fort, men inte oändligt fort. En del av dem hinner inte bli riktigt klara och då uppstår en situation där en molekyl inte blir komplett och den kallas då "fri radikal". Den kommer i sin tur att försöka stjäla det som saknas från en grannmolekyl och så vandrar "felet" omkring i omgivningen.

Stor problem uppstår om den ofullständiga molekylen hamnar i någon struktur som kroppen sparar för framtida bruk. Dit hör t.ex. ämnen som bygger upp cellmembran och liknande.

Matvaror som lätt förstörs av oxidation (= härsknar) i rumstemperatur gör det även i den betydligt högre kroppstemperaturen.

Det är därför, enligt min mening, förnuftigt att undvika lättoxiderade potentiella byggnadsmaterial. Dit hör onödigt stora mängder av fleromättade fettsyror som används för att göra "hitte-på-fetter" mjuka och måste förvaras i kylskåp.

Upp till toppen
Annons: