Annons:
Etiketta-forskning
Läst 7583 ggr
Karin20
2010-01-24, 16:46

Vad är egentligen HbA1c?

Företaget Bayer har en tidning som heter simplewins och har i den skrivit en artikel om HbA1c

Vår kropp och alla dess beståndsdelar och innehåll är otroligt!

Vårt blod innehåller ett flertal olika komponenter, vita och röda blodkroppar, plasma och en hel del annat. De röda blodkropparna innehåller ett protein som heter Hemoglobin, Hb. Hemoglobinets främsta uppgift är att transportera syre till olika delar av kroppen och när det följer med blodet runt, förenas en del av det med blodsockret så att en glykoserad molekyl bildas. A1c.

Mängden glukos i blodet påverkar alltså hur många glykoserade A1c-molekyler som finns i blodet.

HbA1c betyder alltså glykoserad hemoglobin och andelen sådana hemoglobiner i förhållande till icke glykoserade hemoglobiner är mitt HbA1c. Mäts därför i procent.

En röd blodkropp lever ungefär i 17 veckor. HbA1c speglar alltså blodsockernivåerna de senaste veckorna.

Mellan 3,7 - 4,9 är ett normalt värde för personer utan diabetes, medan personer med diabetes kan ha mycket högre värden. I Sverige har vi ett generellt målvärde om <6%, men det går inte att jämföra med andra länder, eftersom vi har en unik HbA1c-kalibrering.

//Karin

Annons:
ErikEdlund
2010-01-25, 13:31
#1

Låt oss anta att Bayer sitter inne med kunskaper om diabetes. Hur kan man då stå för följande påståenden i sin Diabetesordlista:

  • "Blodsocker
    Glukos i blodet. Alla kolhydrater som vi äter görs om till glukos i levern innan det skickas vidare till cellerna."

Fruktos omvandlas i första hand till fett av levern. Detta lagras på plats eller sänds ut till fettväven i kroppen, något som bland annat mäts som ett förhöjt TG (triglycerider).

  • "Insulinchock
    Allvarlig känning som resulterar i medvetslöshet och kramper. Beror på lågt blodsocker och kräver tillförsel av socker."

Herre jösses, inser dom inte att insulinchock beror på för mycket insulin? Att tillståndet kan åtgärdas med socker är en annan sak.

  • "Ketoacidos Syraförgiftning. Komplikation vid högt blodsocker. Alltför små insulinmängder gör så att sockret inte kommer in i cellerna, så cellerna tvingas att förbränna sitt eget fett. Detta resulterar i ett ketonfyllt, surt blod."

Ketoacidos beror på att kroppen, i brist på insulin, inte klarar att styra det fettutnyttjande hormonet glukagon. Då uppkommer en situation med ostyrd överproduktion av både ketoner och blodsocker. Detta är en komplikation av insulinbrist, inte högt blodsocker. Det senare är bara en följd.

  • "Ketoner
    Vid höga blodsockernivåer bryter levern ner fett och omvandlar det till ketoner som cellerna kan använda som energikälla. Aceton är en slags keton."

Högt blodsocker leder inte till ketonproduktion! Däremot, när insulinet är lågt överaktiveras produktionen av glukagon. Detta hormon startar fettutnyttjande och frisättning av glukos ur levern och samtidig ketonproduktion.

Det senare sker när man "bränner fett" och är därför önskvärt, men processen måste styras av en samtidig tillförsel av insulin så att den inte "löper amok" och resulterar i diabetisk ketoacidos.

Jag är förbluffad över innehållet i Bayers ordlista! Det finns fler påståenden att ifrågasätta, men jag stannar här.

RuiXue
2010-01-25, 23:44
#2

Hua! Man blir ju nästan mörkrädd av Bayers ordlistaFörvånad

Jennie


Karin20
2010-01-27, 21:15
#3

Jamen, det var det värsta! Det verkar ju inte klokt!

Tack för det inlägget

//Karin

Upp till toppen
Annons: