Annons:
Etikettoff-topic
Läst 4416 ggr
MatsL
2009-12-15, 10:05

Ett besök på diabeteskliniken

Jag kommer till kliniken ganska nöjd med mig själv. Har läst Dr Bernsteins Diabetes Solution och lyckats sänka min lantusdos från 17 till 12 IE på två veckor. Äter LCHF sedan ett drygt halvår.

Jag berättar för den unge läkaren, som visar ett svagt intresse. I stället fastnar han på blodfetterna, som han inte tycker är bra. Jag förklarar att jag inte bryr mig, jag har läst tillräckligt mycket om kolesterolmyten. Försöker få honom att lyssna, vilket är omöjligt. Han vill förstås ge mig en statin. "Vi har våra riktlinjer". Så tycker han blodtrycket är högt innan han ens mätt det. Talar om något bra piller. Självklart blir det högt vid mätning, jag är ju nu ganska upprörd. Jag förklarar att mina egna mätningar hemma inte ger anledning till oro. Skeptiskt hummande till svar.

Några standardtest sedan är det över, och jag går därifrån besviken och upprörd. Besöket har fått mig att känna mig sjuk, jag som mådde så bra innan. På vägen ut från sjukhuset råkar jag höra ett äldre par konversera: "Hur var det?". "Jo, doktorn sa att jag mår bra".

Är det fler som känner igen sig i denna vårdmisär?

Annons:
sussie
2009-12-15, 11:23
#1

Absolut, läkare utnyttjar sitt övertag. Jag är ju bara en liten patient som ingenting förstår. Det verkar inte som att det spelar någon roll att beviset för min (våran) kunskap syns tydligt med viktminskning midre insulin lägre blodtryck och så vidare. Jag som är en lipsill gråter nästan varje gång jag träffar doktorn, hon är kanske rädd att mista sina patienter tack vare att vi blir friska vad vet jag. Hur som helst är det förfärligt för i alla andra sammanhang är vi ju fantastiskt duktiga vi vill må bra kunna jobba medicinera mindre och i slutänden vara mindre kostsamma för sammhället. Jag har också fått höra av apotekspersonal att mina sockerstickor är förfärligt dyra, det var den gången jag bad att bara få ut hälften så många som det stog då jag inte kollar sockret så ofta och datumet då hann gå ut och stickorna blev obrukbara.

Hur man än gör har man ändan bak!

kitabu
2009-12-15, 13:31
#2

Det är kanske dags med en förening föfr diabetiker. Det finns ju massor med föreningar för diabetes redan.

Helena Hesselmark

diabetiker typ 0

PerH
2009-12-15, 20:32
#3

Hej från en Typ2 med likartad upplevelse om rekommenderad statinförskrivning.

Jag läste tidigare på Dahlqvist blogg om utgående kampanj från SOS

Ett brev till Dahlqvist från en läkare.

"Kolesterol skall ned på minst 4,5, lägre bättre. ALLA diabetiker typ II skall ha det, oavsett kolsterolvärde, apo-proteiner eller blodtryck, eller för all del B-glukosvärde. Något annat är tjänstefel, och skall rapporteras som avvikelse och i förlängning anmälan till socialstyrelsen…………..ALLA diabetiker SKALL ha statiner, det skulle jag lära mig annars sitter min legitimation löst…" ur brevet från läkaren.

Karin20
2009-12-15, 22:16
#4

Jobbigt med läkare som inte lyssnar och ser. Min husläkare har aldrig sagt ett ord om statiner till mig! Och när jag sa att jag inte åt kolhydrater så sa hon att det var bra. Allt som höll mitt blodsocker nere var bra!

Hon är väl lite unik verkar det som,

//Karin

Cowboy
2009-12-15, 22:37
#5

Min diabetesläkare har nu accepterat att jag inte tar statiner och har också sett att blodtrycket är bra vid kontrollerna hos diabetessköterskan. Eftersom hon har flyttat hem till Danmark blir det ny läkare på nästa kontroll så vi får se hur det blir då.

Eftersom ingen läkare betalar din medicin kan du alltid välja att inte köpa ut det du inte vill ta. På så sätt behöver inte läkaren göra fel.

LenaKa
2009-12-19, 17:07
#6

Jag har precis samma upplevelse som MatsL. Kommer till mottagningen och känner mig frisk och vet att jag har bra bls värden… men det är bara blodfetterna man koncentrerar sig på. De sista två åren har jag haft en bra läkare på det viset att hon verkligen lyssnar och menar att jag själv måste bestämma. Men ändå så skrev hon remiss till psykosociala teamet för att jag skulle få bort min ångest för statinätandet. Kuratorn tyckte väl inte att hon kunde göra något mer än att hon insåg att jag hade fog för min oro om biverkningar….

Ska om några månader till läkare igen och har redan nu ängest inför detta. Jag har slutat med min statiner som jag ätit i fyra år och jag mår mycket bättre nu på många sätt. Men antagligen är blodfetterna "höga".

Min diabetessköterska däremot är nästan jättebra… hon tycker min lchf kost är bra för mig och menar att jag bestämmer helt själv över mediciner och min kropp. Men det är ångestladdat ändå inför läkarbesöket som man blir nedtryckt av.

Annons:
sussie
2009-12-19, 17:52
#7

Läs på i Uffe Ravnskovs bok Fett och Kolesterol är hälsosamt så går det i alla falla bättre att stå på sig.

Min doktor skickade inte med något recept på statiner nu när jag fick mina provsvar. Hon tycker inte som jag och har väl på något sätt givit upp mig. Jag bestämmer min medicinering själv.

LenaKa
2009-12-20, 00:11
#8

Jag har läst Uffes bok och det var den som styrkte mig i det jag innerst inne känt hela tiden. Men vad hjälper det när man nästan anses som en fanatisk fundamentalist?

Jag har haft så många läkare… en som anses som mindre bra till diabetiker men som pga läkarbrist fick ta patienter för ca 10 år sedan fick mig att må bra. Innan hade det varit pådrag om mina blodfetter som då låg på ca 7-8 totalt. Han såg på fördelningen och tyckte det såg bra ut… tänk att under de två år jag hade honom så mådde jag riktigt BRA.

Men sen har det bara fokuserats på kolesterol, och de manliga läkare jag haft senare har viftat bort, pratat bort eller bara ignorerat min oro för statiner.

Men visst, jag bestämmer också min medicinering helt själv…. men det är grymt jobbigt att varje år ta diskussionen om medicinering eller inte.

MatsL
2009-12-20, 01:52
#9

Jag försökte få den unge läkaren att lyssna på mig. Talade om Ravnskov och kolesterolmyten, men det var som att tala til en vägg. Jag vet också att jag väljer vilka mediciner jag vill ta, men det är frustrerande att behöva sitta där och vägra som en blådåre. Och de viktiga frågorna kommer ju bort. Om mina blodfettsvärden är "dåliga" så beror det ju på någonting. Jag har själv mina teorier om att det kan handla om inflammationer eller infektioner och skulle gärna diskutera detta med läkare. Men dem jag träffat har varir totalt ointresserade. Det enda de vill göra är att förskriva Crestor, för den "har visats ge goda resultat". Det är ju inte vård! Jag skulle lika gärna kunna ringa AstraZeneca direkt. Var finns intresset för patienten?

sussie
2009-12-20, 18:03
#10

Jag vet hur det är min doktor en medelålders kvinna tycker att Uffe Ravnskov är förfärlig. Jag vill också kunna diskutera mitt vägval i kostfrågan med min doktor men det går inte, inte än. Jag har också haft flera läkare en vacker dag kanske jag hittar en som passar mig bättre. Jag får mycket stöd här, på KiF, av Annika D och Kostdoktorn  det får räcka. Jag tror inte det är någon ide att ens försöka diskutera med vissa läkare, försök att bara tiga ut dem. Ta receptet men hämta inte ut det, le om du orkar.

Jag träffar min läkare mycket sällan, jag ringer till telefonsvararen och ber om recept eller provtagningsremiss och får svaret per post. Det passar mig riktigt bra. Jag tror vi är nöjda med det koseptet båda två eftersom vi står så långt ifrån varandra vad gäller kosten. Att hon sett mig bli friskare verkar inte spela någon roll.

Karin20
2009-12-20, 18:15
#11

Unga läkarer har så mycket prestige i sig ibland, att lyssna på någon som vet bättre finns inte i deras värld, tyvärr.

Men de flesta blir bättre med åren!

Förhoppningsvis.

Men det här med kolesterolen verkar inte försvinna med åldern heller!

//Karin

LenaKa
2009-12-20, 22:21
#12

Jag vet inte om det beror på att jag själv är kvinna, men jag tycker att de kvinnliga läkare jag haft genom åren varit mer lyssnande och inte så "säkra på sin sak". Man kan bolla problemen lite mera. Nu ska jad få ny läkare igen och jag kommer nog inte att gå om det inte blir den kvinnliga som jag haft för några år sedan. I annat fall får de skriva brev till mig om alla provsvar……

kitabu
2009-12-21, 16:24
#13

#12

I Region Skåne m fl landsting får manvälja läkare själv. Och dessutom byta om man inte är nöjd.

Helena Hesselmark

Annons:
LenaKa
2009-12-22, 00:45
#14

#13 Det får jag säkert göra, men de har särskilda diabetesläkare som är lite specialiserad på det. Problemet är att det är för få och då tar de in "nya". Jag går på sjukhusets diabetesmottagning och vet att det trots allt är bättre än för dem som går hos Hälsocentralerna.

Men frågan är hur många som är lchf vänliga eller inser att kolesterol inte är det enda man skall se till.

LenaKa
2010-05-31, 22:35
#15

Idag har jag varit till dibetesläkaren. En nygammal. Träffade henne för ca 6-7 år sedan.

Med tanke på att man alltid går hem med en känsla av depp, nederlag och dödssjuk så är jag alltid skitnervös. Är aldrig annars "rädd" för vården….men det här är årets värsta dag när man för höra hur illa det är med en del saker.

Jag slutade med statinerna för 6 månader sedan och jag började med LCHF för 15 mån. sedan. Målade upp en bild avv höga levervärden, njurpaj och allt möjligt.

Jag mötte världens bästa läkare. Hon tyckte att blodfetterna var för höga, men hade full förståelse för min rädsla för statiner och tyckte att jag naturligtvis själv bestämmer. Min kost tyckte hon verkade ok, eftersom mitt HbA1c blivit så mycket bättre… allt annat var bra.

Det negativa (som hon inte fokuserade på) var högt LDL och aningen förhöjt Apokvot (0,68)… men högt HDL (2,3) var ju bra.

Känner mig lättad peppad för första gången på diabeteskoll.

Tack doktorn, för ditt bemötande. Skrattande

Karin20
2010-05-31, 22:38
#16

Så bra!

//Karin

Upp till toppen
Annons: