Annons:
Etikettfråga-doc
Läst 3857 ggr
[Blue_Lugia]
2015-01-09, 18:55

Börjar misstänka Diabetes

Jag har sen min förkylning mått väldigt konstigt.
Så fort jag får i mig sockerhaltig "föda" som godis och fikabröd märkt av att jag fått hjärtklappning som kan hålla i sig minst 30 minuter.
Efteråt blir jag helt kraftlös och måste ligga och vila ett tag. Klarar inte av att vara uppe och gå, och absolut inget fysiskt ansträngande. Minsta trappa eller uppförsbacke är rejält jobbigt och jag måste hämta andan!
Efter ett par timmar känner jag mig pigg igen. Det är nästan enbart kolhydrater som får mig att må såhär. Oftast godis, men även potatis har gett viss symptom.
Har ätit sötsaker i stort sett dagligen i 8-9 år så därför skulle jag känna skuld känslor om det bekräftades vara Diabetes. Jag är inte överviktig, tvärtom ligger jag snarare på gränsen till undervikt och så har det varit så länge jag kan minnas.
Jag har även haft en omfattande näthinneavlossning vilket ökar min misstanke…
Träffade en läkare för ett tag sen i samband med detta då jag trodde det var hjärtat. Hjärta och lungor lät normala, dock överväger jag att kontakta dom så snart som möjligt efter julhelgerna för det är något som inte stämmer i kroppen…
Övrig kost går bätte, åt en fullkornsmacka till frukost och kände mig som vanligt.

Har aldrig förr reagerat på socker på det här sättet.

Annons:
Chomper
2015-01-09, 18:58
#1

Knata till vårdcentralen, så har du svaret i handen inom någon dag.

Det bästa, och snabbaste sättet, då slipper du dessutom gå och oroa dig!


[Blue_Lugia]
2015-01-09, 19:00
#2

Jag ringde vårdcentralen redan före jul och fick en tid den 16:e alltså nästa fredag.

Varje dag i ovisshet är jobbig, och svårt att veta hur man ska äta, då jag är rädd för potatis, pasta vetemjöl osv.

Chomper
2015-01-09, 19:03
#3

#2 Ring och fråga om du kan få en snabbare tid? 
Om det skulle vara diabetes kan jag tänka mig att det inte är så bra för kroppen att ha så ojämn sockerhalt i blodet jämt och ständigt.
Förklara situationen och säg att du är orolig för din hälsa?


LillyAmanda
2015-01-09, 19:04
#4

Jag har själv diabetes typ 1. Att du reagerar på socker låter som att det KAN vara diabetes. Jag upplevde bara ökad törst som inte fåglar att släcka, toalettbesök i stort sätt en gång i halv timmen. Jag kunde dricka upp emot 2 liter på en dag och det var på så sätt vi märkte det. Du känner ingen med diabetes i släkten? Har du någon nära med sockermätare? Om inte, så rekommenderar jag att säker upp en läkare som kan kolla upp de. Inte för att skrämma, men min kompis mamma väntade så länge att hon kunde dött. Hoppas du fick någon hjälp!

**//Amanda

LillyAmanda
2015-01-09, 19:06
#5

Gick ska det stå, inte fåglar…

**//Amanda

Aristarcos
2015-01-09, 19:11
#6

Tycker inte symptomen riktigt stämmer in, hjärtklappning har jag aldrig haft någonsin, när du har obehandlad diabetes så dricker du enorma mängder , springer nästa minut och kissar, och törsten fortsätter så du fortsätter bälja i dig vätska.

Sen så har du ingen ork så man orkar inte springa, här verkar det mer som att du då och då blir matt, men när du har höga värden är du konstant påverkad och både dricker och inte har någon energi. Men du skriver inget om någon törst. Låter mycket märkligt att inte den första läkaren bara tog ett socker prov när du ändå var på vc. Du kan tom gå till närmaste vc och sköterskorna, och be att få ta ett socker test redan nästa dag. Hade du bott här hade jag kunnat komma ner med min testare tom :)

Annons:
Aristarcos
2015-01-09, 19:15
#7

Just det, man går ner också mycket i vikt !

Här är information om diabetes:

Tyckte hjärt och lungfondens info var bäst:

http://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Hjartsjukdomar/Diabetes/Symptom-diabetes/?gclid=CI6ikcfBh8MCFcHFcgodKRYAlg

Taget ifrån deras hemsida:

Diabetes symptom

De första tecknen på diabetes brukar vara stora urinmängder, ökad törst och onormal trötthet.

Symptom typ 1-diabetes

Symptom diabetes

  • Stora urinmängder
  • Ökad törst
  • Onormal trötthet
  • Viktnedgång
  • Synförsämring

De första tecknen på typ 1-diabetes brukar vara stora urinmängder, ökad törst och onormal trötthet, ibland också viktnedgång. Synförsämring är också ett vanligt symptom då höga blodsockervärden påverkar linsens brytningsförmåga.

De stora urinmängderna beror på att socker utsöndras med urinen genom njurarna och att sockret drar med sig vatten. Törsten är en signal om att vätskeförlusterna är stora. Tröttheten och viktminskningen beror på allvarliga störningar i ämnesomsättningen, som i sin tur beror på insulinbristen.

Symptom typ 2-diabetes

Symptomen vid typ 2-diabetes är emellertid desamma som vid typ 1: ökad törst, stora urinmängder och trötthet. Kvinnor kan ha klåda och infektioner i underlivet på grund av de höga sockermängderna i urinen. Män kan ha ballanit, inflammerat ollon.

Tre varningssignaler för diabetes
  • ett slumpmässigt blodsockerprov ligger över 11,0 mmol/L
  • efter åtta timmars fasta och efter två mätningar ligger det över eller lika med 7,0 mmol/L
  • efter sockerbelastning (glukosbelastning) visar det ett värde på över 11,0 mmol/L.

Texten baseras på Hjärt-Lungfondens skrift om diabetes som är faktagranskad av Anna Norhammar, specialistläkare i kardiologi och invärtes medicin, Karolinska institutet.

Aristarcos
2015-01-09, 19:16
#8

Möjligen att du har en delvis diabetes som inte fullt blommat ut… men törst har du aldrig haft eller ??

[Blue_Lugia]
2015-01-09, 19:29
#9

Jo jag är törstig, men ännu ganska diffust….

#4 Jag känner ingen med diabetes, och nästan alla släktingar är bortgångna så jag kan tyvärr inte ta reda på om vi har det i släkten heller.

Sjukvården där jag bor är verkligen USEL!

Sköterskan trodde att det var stress, och läkarna är som sagt himla ignoranta!

Som jag även skrev blev mitt öga opererat november 2013, men nu tycker jag mig känna ökad symptom igen…!

Blir så förbannad när man  ska behöva  vänta, vänta och vänta samtidigt som man eventuellt har något i kroppen som kanske behöver behandlas så snart som möjligt!!!

Sånt går mig riktigt på nerverna!

(Förlåt att jag blir lite arg)

Aristarcos
2015-01-09, 20:48
#10

Jag förstår det, men tyvärr tycker jag nog inte symptomen riktigt stämmer in på diabetes. Skulle kunna vara stress, stress påverkar kroppen oerhört mycket.

[Blue_Lugia]
2015-01-10, 09:01
#11

Hm…konstigt att det bara löser ut vid sockerrik mat. Kan bli tung och få ont i benen av socker också. Blir ju direkt nojjig över kärlkramp eller liknande. Jag har B-12 och järnbrist som jag tar tabletter mot. Men det har aldrig gett mig såna här sympton… Såklart hoppas jag att det INTE är Diabetes…

fridelfina
2015-01-11, 22:54
#12

Hm, tycker inte heller det stämmer med diabetes, men sköldkörtelöverproduktion (eller vad den nu heter) ger hjärtklappning , kraftig puls, orkeslöshet mm. Men inte ska vi sitta och gissa, dr kommer ta en massa prover och så får du svar.

 
 

fridelfina
2015-01-11, 22:58
#13

Trist med så långa väntetider till läkare bara!

 
 

Annons:
[Blue_Lugia]
2015-01-12, 10:23
#14

Jo ovissheten är hemsk!

[TanatosNyx]
2015-01-12, 19:41
#15

Jag känner igen mig en hel del i dina besvär. Jag har en timme efter mat så fina värden att de duger som fastevärden. Däremot har jag hypothyreos (underfunktion av sköldkörteln).  Jag är extremt känslig på socker och även koffein.

LottaV
2015-01-16, 11:35
#16

Jag rekommenderar att ta kontakt med ett större sjukhus då vårdcentraler kan vara bristfälliga. EX: För när jag fick typ 1 tog vi oss ner till vårdcetralen jag var fastande blodsocker togs det var högt men läkaren skylde på att jag hade prissis ätit frukost fast jag var fastande från kvällen innan min mamma skällde ut läkaren efter noter vi åkte hem och mamma ringde barnakuten i Västerås och när dem tyckte att vi skulle åka in direkt där visade det sig att jag hade diabetes.

Ett gott skratt förlänger livet

[Blue_Lugia]
2015-01-16, 13:59
#17

Jag var till läkaren. Massa prover togs bl.a. Socker , sköldkörtel, kolesterol, järn. Jag fick även ta EKG då hon hörde vissa blåsljud på hjärtat , så jag kommer bli skickad på ultraljud, för att utesluta att jag inte har någon hjärtsjukdom i och med min kraftigt försämrade ork. EKG såg okej ut, men jag tror knappast det räcker. Fick medicin för att hjärtrytmen var oregelbunden och jag har kraftiga hjärtslag vid ansträngning. Jag var lite öm precis där levern sitter när hon tryckte på magen, inte ont, men det kändes konstigt, tror inga leverprover togs men annars så tänker jag höra om det kan vara något sånt. Vi får se vad proverna visar. Om det är hjärtat, diabetes eller något annat i kroppen som inte funkar till 100 % så hoppas jag att jag kommer må bättre så snart det går.

macarena
2015-01-16, 19:06
#18

Jag är insulinresistent och har för lågt blodsocker (hipoglucemia). Tål alltså INGA kolkydrater och det är ett rent "helvete". Bor på Teneriffa. Jag försöker med LCHF men det är inte lätt att följa. Gå ner i vikt är nästan omöjligt. 

Bukspottskörteln reagerar med att "spotta ut" mycket insulin vid alla kolhydrater. 

Känns som om jag vore ensam om detta och jag undrar om det är någon som fått någon medicin mot det här.

[Blue_Lugia]
2015-01-26, 11:32
#19

Muntorrhet/törst har tilltagit dom senaste dagarna. Börjar bli orolig när ingen läkare talar om provsvaren heller. Sköterskan jag pratade med sa att blodvärdena såg rätt illa ut, men kunde inte gå in på detaljerna pga sekretess. Det är ganska uppenbart att jag är sjuk på något vis, så dom måste ju hjälpa mig!

Aristarcos
2015-01-26, 17:32
#20

Be om en telefontid med läkaren ! Men säger de bara att blodvärden är dåliga lär det väl vara något annat.

Annons:
[Blue_Lugia]
2015-01-26, 20:57
#21

Jag ringde och fick veta att jag hade grav d-vitaminbrist, mer vet jag inte. Först på fredag, ringer hon, så jag får stå ut med min snustorra mun och kolhydratsibtolerans ett tag till tydligen. Jag kan ta en bulle ibland, OM jag tar en grov smörgås innan, eller en bit knäckebröd. Åt en bit kladdkaka hos kompisen, men ajabaja, det skulle jag inte gjort. Tungt som sjutton att andas när jag gick hem och yr som bara den.

Aristarcos
2015-01-26, 21:06
#22

oj, ordinerade de inte D-vitamin då, finns på apoteket ! Sen kan det ju självklart kanske orsakas av någon annan sjukdom…

fridelfina
2015-01-26, 21:46
#23

Kanske inte receptfritt räcker vid grav brist, men hör med apoteket vad de kan rekommendera så kanske du kan få lite påfylling tills du får recept av dr…. Eller har du fått recept redan kanske?

Skönt ändå att de hittat nåt och att det ändå inte lutar åt diabetes! Hoppas på bättring snart för dig!

 
 

[Blue_Lugia]
2015-01-26, 22:25
#24

Jo jag fick receptbelagda läkemedel. (Börjar känna mig som en pillerknaprare, b 12, folsyra, d-vitamin, Metoropolol, allt ska jag ta/har tagit ett tag, så det blir ju bara mer och mer tabletter) Men i varje fall, jag ska skriva ner alla frågor, och läkaren får vackert svara på mina frågor vare sig hon vill eller inte. Hur övriga prover såg ut, om jag ev. kan sluta med någon av dom, hur jag ska vidareutredas för det ända jag vill är att få svar på vad sjutton som är galet i kroppen. Något är det ju, man ska inte få svimningskänslor och hjärtklappning av en enda bulle!

fridelfina
2015-01-27, 22:34
#25

Ja, bra att få svar på hur det hänger ihop!

 
 

[Blue_Lugia]
2015-03-16, 23:36
#26

Gammal tråd jag vet, men jag kan säga att det är väl i stort sett oförändrat… Ingen av alla prover bla. lever, njurar, blodvärden ( förutom B12 och liknande som brukar gå upp ner) avviker. Jag funderar på om man verkligen kan lite på vårdcentralens prover. Det kan ju vara något som ligger dolt, men som vanligt skyller läkarna på stress när dom inte ser något. Fortfarande hjärtklappning vid högre sockerbitar. Hjärtat har undersökts med ultraljud, och inget konstigt där Heller. Funderar på om njurarna verkligen fungerar som dom ska, idag har jag druckit 3 glas vatten för att jag var så törstig efter fikat jag blev bjuden på. Och jag brukar bli nödig relativt snabbt men jag har inte kissat än!! Kissar ganska sällan i vanliga fall också, dricker inte om jag inte äter något med mycket socker i. Men att hälla i sig så stor mängd vatten och, det inte kommer ut på flera timmar känns inte normalt. Läkaren skulle ringa upp mig idag, men inte sjutton gjorde hon det…Skulle behöva någon mer utförligare undersökning för blodprover säger tydligen inte allt…

[Blue_Lugia]
2015-03-16, 23:37
#27

Sockerintag ska det vara, inte sockerbitar.

Annons:
Upp till toppen
Annons: