Annons:
Etiketta-bokrecensioner
Läst 10926 ggr
Karin20
2013-02-17, 15:40

Baka matbröd med LCHF

Jag har en underbar bok i min hand, en bok som jag längtat efter.

Att få diagnosen Diabetes och förstå att nu måste jag förändra min livsstil och mycket annat måste förändras också, det är inte så roligt besked. Jag bestämde mig redan 2006 att övergå till LCHF som bantningsmetod, det kändes som om det var det enda jag inte testat. Resultatet blev inte så mycket av viktnedgång, däremot ett stabilt blodsocker som hjälpt mig att inte få alla komplikationer, än.

Jag slutade med allt som heter socker, pasta, potatis, bröd alldeles på en gång och det var oerhört enkelt, då resultatet blev så tydligt synligt. Det var inte svårt alls. Och jag saknade inte heller något av detta särskilt mycket, förutom brödet. Alla dessa omgångar på Viktväktarna, där bröd inte var så himla farligt om det var fullkorn, var förmodligen mitt problem. Knäckebröd med Lätta! Men jag slutade tvärt.

Nu äntligen har Mariann Andersson skrivit en bok där alla recept är tillåtna för mig. Jag får äta hennes goda bröd och lägga på massor av smör och ost och njuta mer än jag någonsin gjort. Det är så härligt. Därmed inte sagt att det ska överätas, allt ska vara med måtta.

Boken Baka matbröd med LCHF innehåller alla sorters bröd som tänkas kan, behöver man annat bröd, så ”får man skylla sig själv”!

Morgonfrallor, grova eller ostfrallor, frökusar, baguetter, limpor, foccacia!,  medelhavsbröd, t o m korvbröd och hamburgerbröd. Den innehåller bröd som man kan ha med på utflykt som piroger och matmuffins, knäckebröd, och,  som kronan på verket, en fantastisk smörgåstårta. Vad ska jag börja med?

Boken är dessutom föredömligt snygg, vackra bilder på det färdiga resultatet och Mariann har lite tips här och där till en hel del bröd, där hon tar ur sin erfarenhetslåda. Bra inledning i början om LCHF-bröd och vad man behöver ha hemma. Fiberhusk, pofiber och fibrex är nya ord/ingredienser för mig, men även dessa förklaras.

Äntligen kan jag få ta en macka igen, utan att behöva övergå till insulinsprutor! Här kan man också se brödet som mat, eftersom de innehåller mycket ägg, ost och grädde. Bra att ha med till jobbet som en hel lunch med gott pålägg. Det blir så mycket billigare än att äta lunch ute för 80-90 kr och som man inte vet vad det är.

Den här boken är heller inte enbart för diabetiker. Eftersom Mariann bakar utan vetemjöl har inte något av bröden gluten och är därför synnerligen lämplig även för glutenallergiker, vilka många är, med eller utan diagnos. De allra flesta ska undvika gluten, många diabetiker är också samtidigt glutenallergiker.

Det pågår så många diskussioner att man inte ska ersätta det man inte ska äta inom renlärig LCHF med något substitut. Det kan förmodligen gälla personer som har ett stört ätbeteende och inte kan sluta äta, när de väl börjat. Den här boken är inte för dem och inte heller andra olika bakböcker på marknaden. Själv tycker jag att det är lite konstigt sätt att tänka. Det är väldigt trist att människor har störda ätbeteenden, är sockerberoende eller alkoholberoende, och att sjukvården inte verkar kunna hitta hjälp och lösningar till dem och heller inte tar det på allvar, men det är en utopi att stänga alla kiosker, bagerier, systembolag för alla, för att det finns personer som inte tål det som säljs där. Konstigt nog är det aldrig någon som säger till en glutenallergiker att de ska sluta äta bröd, bara se till att de köper/bakar bröd utan gluten, varför ska det då vara så svårt att en kolhydratallergiker ska få köpa/baka bröd utan kolhydrater? Missförstå mig rätt, jag tycker att vi alla ska få äta vad vi kan och som inte gör oss illa. Man får äta frömüsli, men inte blanda i ett eller två ägg och breda ut i en långpanna……?

Nej, baka ditt bröd ur denna härliga bok med gott samvete. Och njuuut. Den här boken kommer jag att använda ofta.

//Karin

Annons:
fridelfina
2016-04-09, 22:56
#1

Nåt brödrecept att dela med dig av?

 
 

Zepp
2016-04-11, 00:33
#2

Här är hennes sida.

Du får kika runt själv och finna något som faller dig i smaken.

http://mariannslchf.se/

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

fridelfina
2016-04-11, 12:42
#3

Tack!

 
 

Upp till toppen
Annons: