Annons:
Etiketta-diabetes-typ-2
Läst 5269 ggr
Karin20
2009-08-30, 17:54

Dubbel diabetes

En diabetiker typ 1 kan också få diabetes typ 2 och därmed dubbel diabetes

En ovanlig diagnos som sannolikt kommer att bli vanligare i takt med att både typ 1- och 2-diabetes ökar.

Dubbel diabetes betyder typ 1- och typ 2-diabetes samtidigt. Övervikt och fetma är den gemensamma orsaken till diabetestypen. De med typ 1-diabetes som väger för mycket riskerar att få typ 2-diabetes och de med typ 2-diabetes som fortsätter öka i vikt riskerar att bilda antikroppar mot de insulinproducerande betacellerna såsom sker vid typ 1-diabetes.

Behandlingen är komplicerad. Kroppen producerar för lite eller inget insulin alls samtidigt som cellerna reagerar dåligt på det insulin som finns, vilket kräver höga insulindoser.

I en undersökning från Italien och Storbritannien har forskarna sökt kartlägga hur vanlig diagnosen dubbel diabetes blir när man avsikt söker efter särdrag från båda typ 1 och typ 2 diabetes.
Av 101 på varandra följande patienter i åldrarna 15 till 30 år som undersöktes fick 16 procent diagnosen dubbel diabetes. I åldrarna 5 till 15 år var tillståndet än vanligare, 24 procent.
"Vi är verkligen överraskade av att så många är drabbade av dubbel diabetes. Den troliga förklaringen till att den här nya formen av diabetes blir allt vanligare bland unga människor är att alltfler är alltmer överviktiga." skriver undersökningsledaren, professor Paolo Pozzilli från Italien.

På diabetesportalen. se kan du läsa mera här

//Karin

Annons:
Maja
2009-09-20, 00:55
#1

Jasså, min läkare sade att jag som typ 1-sjuk aldrig behövde oroa mig för typ 2..

Karin20
2009-09-20, 13:38
#2

Det är svårt för läkarna att hinna med all forskning som sker, det här är ju ganska nya rön vad jag förstår.

Men eftersom orsakerna till de två olika diabetestyperna är skilda från varandra och att det egentligen är två olika sjukdomar, så är det egentligen inte så konstigt alls.

//Karin

[ngupa]
2009-09-20, 15:44
#3

bör man då inte "mota olle i grinden" genom att börja äta LCHF?

vildarosen
2009-09-25, 10:24
#4

Det är precis det problemet jag har men jag har är inte överviktigt, det ärknepigt  detta med diabetes.. LCHF är inte bra för alla, har testat o mina bs-värden blev skyhöga av det så nu håller jag meg enbart till tallriksmodellen me extra grönsaker o lite mindre kolhydrater o det funkar lite bättre bs ligger under 20 iaf,istället för över det.. i början va det kanon bra värden efter första månaden då låg det 5-10 men sen så hände nåt i min kropp o sockret rusar upp.. vet inte om det är pga reumatiska men funderar på det..ska be om en träff med läkare från reuma o diabetes samtidigt så man kan få prata med dom samtidigt om det går…

Mvh Rosen

Vild är vinden som tar mig ifrån dig!

 Vildarosen medarbetare reumatism ifokus

 

chilisalsa
2009-09-25, 14:00
#5

vildarosen,

du verkar vara en typisk person som borde ha pump och kontinuerlig bs-mätare. Detta ingår i läkemedelsförmånen för sådana personer som dig, från och med i förrgår ! Flört

http://norran.se/nyheter/inrikes/article334530.ece

En typ 1:a som fortlöpande äter onödigt mycket kolhydrater kan naturligtvis utveckla insulinresistens. Och personen i fråga behöver inte alls vara överviktig för det, på samma sätt som man kan få typ 2 utan att vara överviktig. Frågan är väl hur dom avgör det…. rimligen borde det vara hur stor basaldos som krävs för att hålla bs på bra nivå trots fasta ?

Medarbeterare på Kost

Upp till toppen
Annons: