Annons:
Etiketta-diabetes-typ-2
Läst 7995 ggr
Karin20
2009-08-30, 13:32

Diabetes kan inte ignoreras

Diabetes ökar i världen och på Diabetes Atlas finns beklämmande uppgifter enligt denna artikel från Diabetes Atlas 3rd edition, © International Diabetes Federation, 2006.

Diabetes är inte längre en epidemi som kan ignoreras. Diabetes ökar i varje del av världen och mycket snabbt. Samtidigt finns det tydliga bevis på att typ2 diabetes kan förhindras i många fall och att det finns kostnadseffektiva åtgärder för att förhindra diabeteskomplikationer idag.

Genom att kolla på Diabetes Atlas blir man ytterst beklämd, eftersom diabetes typ2 nu är en ökande börda för utvecklingsländerna. Hittills har man trott att detta är en välfärdslandssjukdom, men nu finns siffror på att mer än 80% av de 246 miljoner människor med diabetes finns i utvecklingsländerna, både hos de riktigt fattiga och de som är lite bättre förmedlade. I dessa länder har man ju redan mycket höga kostnader för andra sjukdomar som malaria och aids.

Idag är diabetes inte heller längre en sjukdom för äldre. Sjukdomen debuterar allt tidigare och 46% av de med diagnosen diabetes typ2 är i åldersgruppen 40 – 59 år. Vad som någon hos Kostdoktorn hade fått höra, ”en liten släng av diabetes”, är inte sant. Studier visar att en diabetes som inte sköts leder till allvarliga följder och i flera fall till döden. Uppskattningsvis kommer 3,8 miljoner människor dö av diabetes i år (2007), vilket är mer än 6% av dödligheten i världen.

Om ingenting görs kommer antalet människor med diabetes vara 380 miljoner på mindre än 20 år! Det är fler än hela den vuxna befolkningen i Afrika eller Nordamerika! En av fjorton vuxen människa kommer att ha diabetes 2025. Det är bara att tänka sig vad detta kommer att innebära i lidanden och kostnader.

diabetesprevalens2007.jpg

//Karin

Annons:
[ngupa]
2009-09-08, 12:47
#1

Ja och så finns det en sådan enkel lösning på problemet…. Oskyldig

[ngupa]
2009-09-08, 12:56
#2

Grunnar över Saudi Arabien varför de ligger så högt? och många andra arabiska länder (fattiga) ligger inte långt efter… vad äter de?

Indien som man tror äter hälsosamt Obestämd… ja det finns sannerligen att grunna över när man kikar denna atlas.

Sedan Norge, Island och England bättre Sverige…

kitabu
2009-09-08, 13:13
#3

#2

Det finns undersökningar som visar att kusingifte kan bidra till den höga frekvensen av diaetes i arabvärlden.

Googla kusingifte och diabetes

Helena Hesselmark

[ngupa]
2009-09-08, 13:14
#4

Skulle alltså inavel vara en bidragande orsak?

AnneN
2009-09-08, 15:27
#5

#3 det låter ganska logiskt att inavel kan vara en stor bidragande orsak. Om båda föräldrarna har diabetes i sina gener (behöver inte själva vara drabbade) så får ju deras barn de generna i dubbel uppsättning och så fortsätter det i nästa och näsat och nästa generation då de får barn med en annan nära släkting som också bär på generna.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Tilda-T
2009-09-17, 17:57
#6

Om ni någon gång har varit turist i ett arabland så vet man vad som serveras : supersöta teer till höger och vänster och blir det kaffe någonstans så är det så sötat så att det är odrickbart. Bakverken som serveras är  sötsliskiga så dom går omöjligt att äta, det förtärs nog en hel del socker i dessa länder också.

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

Annons:
[ngupa]
2009-09-17, 23:31
#7

Förtärs oerhörda mängder sött kan jag också intyga….

kitabu
2009-09-18, 02:50
Krahso
2009-09-24, 21:00
#9

Ja, jag tror nog också mer på den kolhydratrika kosten än på kusingifte, som defacto inte är lika vanligt som man kan tro.

Men kolhydrater äts det en hel del! Det är söta teer och sött kaffe, det är massor av frukt och mycket ris. Jag tror inte heller att mängden mättat fett är så hög - men där gissar jag. Dels äter de inte fläskkött. Inte ens kristna eftersom grisen inte är vanligt förekommande i muslimska länder. Dels äter man mest olivolja när det gäller rent fett.

Karin20
2009-09-24, 21:46
#10

Jag var på ett föredrag av en diabetesläkare (som iofs inte fattade nåt). Han berättade på fullt allvar att det inte fanns trottoarer i Dubai! Folk i arabstaterna rör inte på sig alls, utan åker bara bil!

Dessutom finns det många gästarbetare där, framförallt från Indonesien och Malaysia. De äter när de har ledigt, det finns inget annat att göra.

Låter som massor av fördomar, tycker jag.

Eftersom det här egentligen är en katastrof, måste man ju istället försöka finna orsakerna på på riktigt och göra något!

//Karin

[ngupa]
2009-09-25, 08:44
#11

Nu är ju inte Egypten och Dubai samma, men nog travad folk något alldeles våldsamt i Egypten i alla fall.

Det handlar nog om överdriven fanatisk tro på motion….

Karin20
2009-10-04, 19:00
#12

Jag tror faktiskt på en aha-upplevelse om ett orsakssamband som jag fick igår på en föreläsning.

D-vitaminet! Mats Humble berättade om D-vitaminet och visade på kartor att ju längre bort från ekvatorn desto mindre D-vitamin. Här i Sverige skapas i princip inga D-vitaminer i vår kropp under hela vinterhalvåret. Solen måste ha en vinkel mot jorden om minst 45 grader.

De forskar på somaliska invandrarkvinnor som tydligen har massor av sjukdomar som kunde ha D-vitaminbrist som orsak och att de inte får D-vitamin i tillräcklig mängd hängde ihop bl a med deras heltäckande klädsel. Burka, niqab, långa klänningar och slöjor, och då i vårt sollösa land är troligtvis en orsak.

Och så är ju muslimerna klädda i sina egna länder också. Så kan det vara så att deras klädsel gör att de får mer diabetes? Tillsammans med att de övertar vår västerländska kost?

//Karin

Upp till toppen
Annons: