Annons:
Etikettallmänt
Läst 6711 ggr
Karin20
2010-03-13, 14:48

Vad gör en diabetesförening egentligen?

Är det nån mening med att vara med i en diabetesförening och vad gör man egentligen där? Nedanstående artikel handlar om SSDF, Storstockholms diabetesförening.

Jag har plockat ut "lite" om vad Storstockholms Diabetesförening gör och vad de har gjort hittills i år.

Vill gärna slå ett slag för min grupp; LCHF för diabetiker typ 2 där vi är några stycken som pratar om erfarenheter. Se i slutet av detta.

Ni andra som tillhör någon förening, berätta gärna om era aktiviteter, göranden och låtanden.

SSDF...

*
…delar ut forskningsstipendium till en doktorand inom diabetesforskningen.
*
… finansierar en doktorandtjänst vid Karolinska Institutet.
* …har en logotype som symboliserar en blodsockerkurva som förbättras och stabiliseras genom kunskap och verktyg som medlemskapet ger.
*
…finansierar sitt arbete med hjälp av medlemsavgifter, gåvor och testamenten samt ett landstingsbidrag som bekostar en del av administration och lokalhyra. Eftersom föreningen erbjuder egenvårdsutbildningar av god kvalitet, bidrar landstinget även till dessa.
*
…räknar som nära samarbetspartner Hjärtlungföreningen i Stockholms län, Njurföreningen i Stockholms län och Läns-HSO.
*
…ger ut tidningen Leva med diabetes som kommer ut 8 ggr/år, trycks i 8 000 ex och distribueras till alla medlemmar och till de flesta vårdställen i länet.

Sagt & gjort hittills i år och det var inte så lite det

* Strax före jul blev den nya, snygga medlemsfoldern med information om föreningen klar. Den kommer att delas ut till presumtiva medlemmar.
* Den 25 januari besökte Tom Carlquist, utredare på landstingetssjukvårdsförvaltning, SSDF för att bl a diskutera det fortsatta samarbetet om våra egenvårdsutbildningar.
* Gunilla Andersson, administrativ chef, och Inge-Britt Lundin, ordförande, deltog i Läns-HSO:s möte om förslag till nya regler för landstingsbidraget.
* Den 28 januari deltog Eva Lagging, verksamhetschef vid SSDF, och Inge-Britt i landstingets diabetesrådsmöte om det fortsatta arbetet med de nya diabetesriktlinjerna.
* Patrik Sundström, ordförande i Tierps diabetesförening som är på väg ut ur förbundet, besökte SSDF.
* Den 2 februari deltog Inge-Britt och Lena Bergström,från SSDF:s kansli,
i ett möte med Barnombudsmannen arrangerat av Diabetesfamilj.se, för att diskutera diabetesbarns bristande stöd i förskolan och skolan.
* Samma dag träffade Inge-Britt landstingsrådet Lars Joakim Lundquist, M, för att bl a diskutera ett samarbete kring ett kommande vårdseminarium.
* Reprisen på SSDF:s forskningsdag på Karolinska universitetssjukhuset, 7 februari, blev nästan lika välbesökt som forskningsdagen i december. Ämnena som togs upp var sensorer vid pumpbehandling, gastropares och antioxidanten Q10.
* I en debattartikel i Dagens Medicin nr 6/10 reser Inge-Britt Lundin krav på större satsningar på diabetessjuksköterskor, bland annat genom fler utbildningsplatser på högskolenivå. Artikeln skrevs för att stödja diabetessjuksköterskornas egna slutsatser i samband med en tidsstudie om deras roll i vården.

Kurser & studiecirklar

En del utbildningar kräver baskunskaper om diabetes. Studiecirklarna kräver motiverade deltagare. Cirklarna leds i allmänhet av handledarutbildade personer som själva har diabetes.

Anmälan är bindande. Det högre priset gäller för icke medlemmar. Observera alltså att vem som helst får komma och lyssna.

Här är det  generella utbudet:
Jag styr mitt blodsocker

En utbildning som föreningen tagit över från Apoteket. Riktar sig till personer med typ 2-diabetes som själva vill ta ansvar för sin blodsockerstyrning och vill sänka sitt HbA1c. En vetenskaplig utvärdering har visat positiv blodsockerstyrning ännu ett år efter avslutad cirkel.
Läs mer här: Lära sig ro i rätt riktning
ur Leva nr 1-07
SSDF:s cirkel uppmärksammad utomlands ur Leva nr 3-09

Diabetes en del av mitt liv

Uppskattad studiecirkel med fokus på livsstilsförändring, för dig med typ 2-diabetes. Med gruppen som stöd kartlägger du dina vanor, arbetar med egna mål och får tillfälle till känslomässig bearbetning. Våra handledare har vidareutbildning i motiverande och kognitiv samtalsmetodik.
Läs mer här: Livsstilscirkel får högt betyg ur Leva 4-05

Diabetes hela livet

En studiecirkel med fokus på livsstilsförändringar för dig med typ 1-diabetes, som förutsätter aktiva och motiverade deltagare.
Här kan du dela erfarenheter och hitta lösningar som förenklar vardagen. Bästa coachen är människor i samma situation.
Gästföreläsare vid ett tillfälle.

Övervikt handlar om känslor

Studiecirkel som använder Lisbeth Stahres metod för viktnedgång,

utvärderad med goda resultat i två vetenskapliga studier. Metoden bygger på kognitiv beteendeterapi.
Läs mer om metoden: Övervikt handlar om känslor ur Leva 4-04

De tog kilona med KBT ur Leva nr 2-09

Prat om mat

Omtyckt kurs för inspiration och kunskap om bra mat vid diabetes. Gruppen diskuterar t ex matlagningsmetoder, val av mat i butik och modedieter. Framtagen och ledd av dietist.

Sluta stressa

Minska risken för hjärta och kärl genom att stressa av.

Fakta, diskussioner och avslappningsövningar ger dig bättre förutsättningar att hantera stress. Sker i samarbete med Hjärtlungsjukas länsförening.

Baskurs vid diabetes

Baskunskaper för dig med typ 2-diabetes om vad diabetes är, hur och varför man testar blodsocker och förebygger komplikationer. Bra grund för att gå vidare till andra kurser och cirklar.

Laga mat och prata diabetes

Heldag med matlagning och samtal kring mat. Mätning av blodsocker före och efter maten. Dietist och diabetessjuksköterska deltar tillsammans med med en erfaren person med diabetes som gjort en livsstilsförändring.

Övriga aktiviteter Intressegrupper
I en intressegrupp samlas ni några stycken kring ett gemensamt intresse, utbyter erfarenheter och ökar er kunskap. Formell ledare saknas. Föreningens kanslilokal i city står till ert förfogande.Vill du vara med i någon intressegrupp eller starta en ny , ring kansliet tel 08-654 00 40 liksom om du har frågor.

Aktuella intressegrupper

*
Svängigt blodsocker: Ny grupp!
Utbyt erfarenheter med andra som har det svängigt med sitt blodsocker. Anmäl dig till kansliet.
*
Plusvandring Tillsammans går vi på promenader till intressanta platser i Stockholm. Samling utanför Slussens T-bana på Södermalmstorg, varje torsdag kl 13.00. Utflyktsmål kan vara t ex västra Kungsholmens nya stadsdel, Trekanten och Gröndal eller skulpturerna i centrala stan. Promenad cirka en timme, blodsockret mäts före och efter. Torbjörn Didriksson är eldsjälen som håller i programmet. Kostnad för kopior på kartor och information kan tillkomma. Anmäl dig första gången!
*

LCHF-mat vid typ 1-diabetes En grupp för utbyte av erfarenheter för oss som prövar att äta mer fett och mindre kolhydrater.
*

LCHF-mat vid typ 2-diabetes. Var med och dela erfarenheter med andra som äter mer fett och mindre kolhydrater. Anmäl dig!
*
Vi som har haft diabetes i 40 år eller mer

Motionera lite lagom

Genom ett samarbete med Hjärt- och lungsjukas länsförening har våra medlemmar chansen att delta i en mängd olika motionsaktiviteter. Aktiviteterna sker i lugnt tempo med utbildade ledare. Kontakta Hjärt- och lungsjukas länsförening, tel 08-654 28 10, för mer information och anmälan.

//Karin

Annons:
Upp till toppen
Annons: