Annons:
Etiketta-forskning
Läst 8624 ggr
Karin20
2009-12-31, 17:35

SSDF föreläsning om Gastropares

Docent Greger Lindberg berättade om Gastropares, orsaker, symptom och behandling på Storstockholms Diabetesförenings forskningsdag.

Vad är Gastropares? Jag hade inte ens hört ordet några dagar tidigare.

Gastropares kan översättas till "magförlamning" och handlar om att magsäcken inte längre tömmer sig på korrekt tid. Det är egentligen en "förlångsammad" magsäckstömning. Magsäcken fungerar inte som den ska.

Symptom är illamående, kräkningar, tidig mättnad, uppkördhet och buksmärtor.

Orsaker är oftast diabetes både typ 1 och 2 och beror då på att nervskador har uppkommit p g a högt blodsocker. Nervskadorna gör att magsäcken inte rör om och smälter maten eller att magsäcksmunnen vid tarmen är mer eller mindre förlamad och det tar stopp helt enkelt.

Andra orsaker kan vara ett eventuellt virus och ibland felaktig kirurgi vid en operation.

Behandling idag går ut på att ha mer finfördelad mat, mer flytande mat som inte behöver "muljas" så mycket och mindre fett och mindre fibrer i maten. Man tittar också på ett hormon, Ghrelin, men det gör oss tyvärr hungriga också.

Dessutom visade han en sorts pacemaker som kan vara till stor hjälp.

I SSDFs tidning Leva senaste numret finns en bra övergripande artikel om Gastropares. Och mycket mer som han pratade om

//Karin

Annons:
Krusmynta74
2010-01-18, 18:08
#1

Det är troligtvis så att jag har gastropares, däremot _inte_ diabetes. Orsaken för min del är dessvärre okänd och all info jag hittar om gastropares står i direkt relation till diabetes.

Är det någon av er som har gastropares som provat medicinering av något slag. Upplever ni att det finns dagar som är sämre, dagar då magen inte vill smälta någonting alls?

anli44
2010-03-18, 02:40
#2

Jag är i samma situation, fick diagnosen för knappt ett år sedan, har inte heller diabetes och man vet inte varför jag har gastropares. Har provat olika mediciner, just nu äter jag motillium och prepulsid, de hjälper ibland men inte alla dagar. Det verkar inte finnas så många alternativ, enligt läkaren har jag nu provat de mediciner som finns…

Jag har inte heller hittat någon info som inte har med diabetes att göra, skönt att se att det finns andra i samma situation. Hör av dig om du har fler frågor!

Krusmynta74
2010-03-21, 10:39
#3

Vad intressant med en till som har samma som jag!!
Jag har inget nytt att komma med.. Min underfunktion av sköldkörteln utreds igen, kanske är min medicinering för låg. Annars har läkarna inget spännande att komma med. Dina mediciner hittar jag inte på fass..?

Upp till toppen
Annons: