Etiketta-forskning
Läst 8176 ggr
Karin20
2009-12-30, 18:40

Föreläsning om diabetes

Kerstin Brismar och CarlJan Granqvist hade en föreläsning om diabetes genom 1.6 miljonersklubben på Historiska museét i Stockholm. Mitt referat nedan.

Diabetes är FARLIGT! (Visste det förut.)

80% av alla med kranskärlssjukdom har diabetes. Orsak eller verkan?

Vad finns i pipeline som botemedel/mediciner?

- Närmast på gång är insulintabletter istället för sprutor provas för närvarande.

- vaccination

- ö-cellstransplantation

- konstgjord bukspottskörtel, ihopkopplad med bs-mätare och pump

- stamceller

Skillnad mellan typ 1 och 2

Typ2 diabetes är mycket mer komplicerad än typ 1. Typ 1 är ju "bara" en otillräcklig eller obefintlig produktion av insulin, medan typ 2 har flera ingående delar, förutom otillräcklig eller obefintlig produktion av insulin, är den hormonstyrd, hänger ihop med insulinresistens, dvs kroppens celler kan inte ta emot den insulin som faktiskt produceras, leverns produktion av glukos, musklernas förmåga, fettvävens produktion av bl a hormoner och betacellernas funktion. Allt detta (och lite som jag inte hann skriva ned) gäller tvåorna.

Man självskattar sin hälsa, ofta mår man bättre än vad blodsockret säger. Viktigast att göra själv är först livsstilsförändringar, därefter kommer mediciner och till slut insulin även för tvåorna.

Mat/dryck

LC (max 80 g) ger bättre koll (inte fett, inte protein). Att som tidigare säga "ät vad du vill och ta mer medicin" är inte bra. På 70-talet kunde diabetikerna få äta vad som helst, och ta mer medicin, då blev det också mera komplikationer. Medelhavskosten, när den är som bäst (när är det?), är bäst. Protein med träning är bättre än kolhydratrik kost.

Kerstin Brismar påpekade att hon några dagar tidigare talat om fettrik kost och ville förtydliga lite eftersom det funnits på olika bloggar. Hon menade att somliga kan få farligt höga blodfetter, men inte alla, men att det är viktigt med koll då man äter LCHF. Kroppen har också ett metabolt minne.

Hon visade ett antal diagram för olika personer med olika dieter och hur bs-halten påverkades. Före måltid, efter måltid, 2 timmar senare och hur lång tid det tog innan bs var på normal nivå igen. Jätteintressant. SLVs tallriksmodellsätare låg högst och lägst!

Vem får diabetes

- Ärftligt, man har nu sett att även T1 kan vara ärftligt

- Viktökning ökar riskten x 4 och med ärftlighet på det x 30

- Infektioner

- Ett lågt värde av en protein IGFBP1 ökar risken för T2

- Stress hos kvinnor ökar risken 2-3 gånger

- Sömnbrist

CarlJan

Var väldigt rolig och spirituell, men berättade att det är viktigt att leva just nu. Och att han vad väldigt glad över att vara så gammal som han är, han hade inte trott det som ung!

Att få diabetes kom som en enorm chock, han kände sig äcklig och tänkte sig/ville dö snabbt, men idag känns det bättre med rätt motion, sömn och mat.

Kerstin Brismar och han hade testat ett antal livsmedel och skulle fortsätta med detta. De konstaterade att allt var individuellt, men några resultat:

- Mörk choklad 70%, bs steg inte

- Blåbär: bs sjönk

Fråga om motion

Ibland ökar bs och ibland minskar bs vid motion, varför?

Det handlar om hur mycket insulin det finns i kroppen under tiden. När man får mjölksyra, så blir det socker, så lagom motion är bra. Bra lårmuskler minskar midjemåttet. Motionera mera. det är det allra bästa för att förebygga diabetes.

//Karin

LenaKa
2010-03-10, 14:41
#1

Man påstår att bs sjunker av blåbär. Men jag som är typ1:a får dosera lika för 100g blåbär som för 100g äpple.

Kanske annorlunda för typ2:or.

Karin20
2010-03-13, 11:08
#2

Jag tyckte också att det lät koko. I somras fick jag magsjuka och kunde inte äta något. Sen gjorde jag en smoothie med yoghurt och frysta blåbär och tänkte att det kanske skulle vara bra. Efter 2 timmar och mycket konstiga vibbar mätte jag mitt bs som låg på 14.

Det Kerstin Brismar påpekar är att det är verkligen individuellt och speciellt hos oss tvåor. Det är så mycket annat som spelar roll. Men jag vet inte. Jag har anmält mig till hennes matprovtester.

//Karin

annikaseppa
2010-04-23, 18:58
#3

vadå?typ 2 mer kompliserat en typ 1? vad menas det?

annikaseppa
2010-04-23, 19:02
#4

Typ 1 (se bilden)är "tvungen" att sköta sitt diabetes och typ 2 är oftast själv för fållat sin diabetes (se  förra bilden på tidigare kommentar)

Karin20
2010-04-24, 11:35
#5

T1 är en autoimmun sjukdom som innebär att man inte tillverkar sitt eget insulin och därför måste tillföra detta utifrån, och ja, man är tvungen att sköta sin sjukdom utifrån detta.

Att T2 är självförvållat är inte rätt. Det är en oerhört komplicerad sjukdom som har många orsaker och som också innebär att man måste sköta sin sjukdom utifrån detta.

//Karin

Upp till toppen