Annons:
Etiketterdiabetestyp-2
Läst 8344 ggr
Hattson
2012-01-18, 21:25

Diabetes och kaffebröd

På möte hos aktiespararna för första gången som nybliven pensionär och typ 2 sen ett halvår. Mötet var på e.m så det var ett 30 - tal pensionärer.

Kaffepaus med lass av bullar och kakor. Gick själv in i köket och fick en degig smörgås, inte bra det heller men den slank ner.

Märkte att bara hälften av deltagarna tog för sig av kaffebrödet. De övriga bara en slät kopp kaffe förutom jag, som styrde kosan mot köket.

Borde faktiskt behövas lite upplysning. Ett flertal överviktiga äldre personer bland deltagarna. Säkerligen diabetiker bland dessa. Borde finnas alterntiv till det sedvanliga kaffebrödet.

Annons:
Karin20
2012-01-22, 17:02
#1

jo, jag tycker att det alltid ska finnas alternativ och att man ska fråga om någon vill ha något annat än bullar och kakor, men det är ju så enkelt för en arrangör att slippa fundera. Kakor passar ju "alla".

//Karin

Hattson
2012-01-22, 18:45
#2

Ja, lever ju kvar lite att någon slags standardförtäring hos äldre personer ska vara kaffe och gärna sju sorters kakor.

Borde ju finnas alterntiv exempelvis små fullkornsbröd, även om dessa innehåller lite för mycket kolhydrater. Men i alla fall ett bättre alternativ än kakor och bullar.

Rent allmänt behövs information om diabetes och fördelen med lågkolhydratkost. Har ju själv sänkt mitt långtidssocker rejält sen diagnosen typ 2 i somras. Första värdet 58 och nu 33 och medicinfri tack vare lågkolhydratkost, rejäl viktnedgång och motion.

Björnidet
2012-01-25, 00:02
#3

Problemet ser ju inte lika ut hos alla, alla kan inte ju motionera med återkommande promenader, i mitt fall har jag efter en akut aortaoperation fått problem med höftmusklerna, blodcirkulationen är inte tillräcklig. Går jag en kort bit c:a 50-100 meter i normal takt blir det stopp med mycket problem att förflytta benen. Musklerna drar ihop sig och det känns som ordentlig träningsvärk, enligt läkaren kallas det för fönstertittarsjukan. Nu i höst har jag fått besked om att jag har diabetes och står naturligtvis som ett frågetecken, värdet var enligt läkaren 7,2 och han ordinerade tabletter. Dessa tabletter kan jag inte äta för att det blir otroliga kramper i magen och läkaren tog bort tabletterna. Senaste mätning utan tablettintag,med en sådan där mätare med sticka visade att det var 6,2 i blodsocker. Vad jag undrar är, vad skall en sådan som jag göra för att med maten få ner blodsockret och samtidigt banta c;a 15-20 kg.

Man bara frågar, någon kanske vet.

Hattson
2012-01-25, 19:47
#4

#3

Alltid lätt att utgå från sina egna krämpor när man ska ge råd till andra. Men lågkolhydratkost brukar ju få ner blodsockervärden rätt så snabbt och leda till viktnedgång. Vet inte om dina värden togs fastande eller efter måltid, men de verkar ju ändå inte så höga som nydiagnostiserad.

Långtidssockret brukar vara en bättre värdemätare.

Är själv nybliven pensionär och håller igång med motion. En krånglande höft gör dock att motionerandet hålls på en "lagom" nivå. Har i alla fall gått ner 17 kilo i vikt sen i somras. Framförallt genom kostomläggning till i huvudsak lågkolhydratkost och äter mig mätt.

Men det är ju först som sist bäst att diskutera kost och motion med läkare och andra inom sjukvården och hoppas de är lyhörda inför nya rön när det gäller diabeteskost.

[sakring]
2012-01-25, 20:50
#5

Man har ändrat värdet på "socker" från att vara 7 som högst till att vara 6,1 mml som högst. Detta är gjort ganska nyligen. De värden du har är inte alarmerande.

Vill du gå ned i vikt så ska du förutom att undvika socker äta mat som bryts ned långsmat så att blodsockret inte stiger  hastigt för att sedan sjunka.

Själv hade jag 17 mml i socker då de upptäckte det och jag kunde för mitt liv inte förstår hur jag kunde ha så högt ända till jag kom på att jag druckit en burk cocacola en halv timme innanFlört Numera har jag normala värden och jag unnar mig en och annan godisbit emellanåt.

Själv har jag genom att slopa läsk och godis gått ned 6 kg sedan 1 december förra året och det känns bra. Jag äter normal husmanskost.

Björnidet
2012-01-26, 10:09
#6

7,2 var långtidssocker och fastande, det provet tog dom på ett labb här i stan.

Doktorn nämnde något om att det var efter de nya räknesättet han kom fram till detta. Det prov jag sedan tog med värdet  6,2 gjordes här hemma med en mätare som jag köpte på apoteket. Eftersom jag går hos privatläkare så fick jag betala den men om jag gått hos landstingets läkare då hade jag sluppit den utgiften. Man kan undra om man bedöms som" rikare" om man går privat, dumt är det hur som helst.

Jag äter vanlig husmanskost och med grönsaker till, visst har det försvunnit några kilo sedan i höstas men tyvärr inte så mycket som man hoppats jag är överviktig ändå, idag 105 panner mot tidigare 109.

Kanske skulle man prata med en dietist om matuppläggningen, jag tycker att dom borde veta.

Annons:
[sakring]
2012-01-26, 11:22
#7

Det var inte speciellt högt socker med tanke på att det också var långtiddsocker. Vad har du för mätare? Den jag har  fått kan jag inte riktigt lita på  då den visar olika vid ett och samma tillfälle. Jag tar alltså blodsockret först på en sticka och sedan på en annan sticka tätt följt efter varandra och det kan skilja på 1mml och mer också ibland.

Igår  kl 14 så visade den 2,5 mml och därefter 5,5 mml och det är inte jag som inte kan läsa eller ser vad det står.

Ja ta kontakt med en dietist, men fick du ingen information av läkaren om vad du ska äta och har du inte fått träffa någon diabetssköterska.

Hattson
2012-01-26, 18:39
#8

#7

Lite knepigt om en blodsockermätare visar så avvikande värden vid samma mättillfälle. Tog ett halvår från diagnos till att jag fick en egen mätare. Testat nu vid ett antal tillfällen främst efter måltid för att se vilken mat jag tål. Värdena har inte svängt så mycket vid likartade måltider. Sist nu idag samma värde som igår med en del kolhydrater från rotfrukter - kålrötter. Visade 5,8 1 timme efter måltid. Vid strikt lågkolhydratkost brukar värdet inte ligga över 5.

Testat att äta bröd men då sticker värdet iväg uppemot 7. All mjölmat innehåller ju mycket kolhydrater som omvandlas till socker vid matsmältningen.

Sen blir jag lite snurrig över de olika räknesätten. Mitt senaste långtidssocker 33 ska tydligen motsvara 4,2 %, vilket jag förstått är mycket bra.

Björnidet
2012-01-26, 21:23
#9

Hej.

Nyss togs ett nytt prov o mitt finger som visade 8,3,lite för högt enligt min fru.

Den mätare jag har heter ACCU-CHEK Aviva. Man sticker fast en sticka som är kluven i ena sidan och sätter blodet där, då visar en digital display det värde man har.

Enligt min fru som jobbar på ett äldreboende är min apparta av samma typ som de dom har på boendet och de visar rätt enligt henne.

Ja, jag skall ta kontakt med en diabetessjuksköterska för att få råd.

[sakring]
2012-01-26, 22:25
#10

Den apparat som jag erhållit från Blekinge läns landsting heter Free Style Lite. Det är en mätare som man sticker in en remsa där man applicerar blodet på och så kommer det upp ett värde. Jag får naturligtvis sticka mig i fingret först med en "nål".

Vad som gjorde mig lite orolig var att ibland så visade blodsockret på under 3 mml och senast idag var det först 4.8 och sedan 5.6 direkt efter varandra. Lite för mycket i skillnad tycker jag särkilt då jag inte ätit på 4 timmar och dessutom sovit 2,5 av dem. Så jag litar inte riktigt på den.

Därmemot så fick jag ganska snabbt en tid hos diabetsköterskan och fick också utrustningen också. Det tog mindre än 2 veckor. Kanske för att jag hade 17 mml då jag kom in på aktuten med en propp i benet. Jag hade testast innan men inte haft så höga värden utan legat mellan 6-7mml. Jag får tacka Coca-colan för hjälpenFlört

Hos sköterskan fick jag också information om diabetes typ 2 och hur jag ska äta. Det visste jag iofs innan så det var inga nyheter och ingen radikal omläggning  av kosten heller förutom att jag ska undvika vanligt socker. Jag fick också förslag på vad man kan äta och när man ska äta, skrifliga broschyrer alltså. Och vilken mat som innehåller snabba, medelsnabba och långsamma kolhydrater.

[sakring]
2012-01-26, 22:28
#11

Jag kan säga att sedan jag börjat mäta så har jag inte varit över 8 mml någon gång, och det är 1,5-2 timmar efter måltatid. Vanligtvis så kommer jag inte ens över 7. Det är bara att hoppas att mätaren visar rätt.

[sakring]
2012-01-26, 22:42
#12

# 7 All mjölmat är ju precis som frukt och rotfrukter kolhydrater. Vad som skiljer de olika sorterna åt är hur snabba de är. Ett fullkornsbröd, mjukt eller knäcke är mycket långsammare än ett vitt bröd. Själv fösöker jag att hålla mig till fullkorn. Likaså med frukt där vindruvor och banan innehåller mest socker.

Tar en eller  två skivor Wasa sport med ost och utan matfett till frukost med en kopp te med mjölk men utan sötning så kan jag kosta på mig ett glas med nektar också utan att få för högt värde. Då får jag både snabba och medelsnabba kolhydrater samt lite protein.

Har du fått någon information om vad du ska äta och vad de olika sakerna i kosten innehåller energimässigt och hur snabba de är?

Björnidet
2012-01-27, 08:18
#13

Nej, ingen direkt information har jag fått. Min fru som jobbar på ett äldreboende menar att vi har en bok som behandlar recept till diabetikers mat skall räcka. Självklart blir man lite orolig när man inser att sjukdommen inte är att leka med och att det handlar mycket om maten.

På morgonen klämmer jag i mig två riktigt grova surbrödsmackor med varierande pålägg, ibland gravad lax och ibland skincka och ost. Matfettet som jag har på brödet verkar jag få förändra och det till ett mycket magert sådant, det magraste som finns i marknaden. Att du fick din blodsockermätare gratis beror nog på att du har gjort vårdvalet till en landstingsansluten vårdcentral.Att du fått en apparat som heter som din kan ha göra med att landstinget har upphandlat den typen för alla diabetiker i ditt län, om den jag har är dyrare att köpa in vet jag inte men allt säger ju att landstingen väljer billigt bara de fungerar tillfredställande. Den apparat du har kanske måste callibreras för att du skall kunna lita på den.

I mitt fall så går jag till en specialist för hjärt och kärlsjukdommar eftersom jag har råkat ut för en akut aorta op 2004. Är man inte invalidiserad före så blir man efter den operationen. Blodkärlen till höfterna har fimpats och cirkulationen i höftmusklerna är mycket dålig, detta gör att jag inte kan motionera som jag vill.En kanonad med mediciner varje morgon är intaget, däremot tar jag inga diabetikermediciner ännu men tror att de är inte långt borta.

Vi får se vad som händer framöver.

Annons:
[sakring]
2012-01-27, 13:47
#14

Nej apparaten behöver inte kallibreras men någt fel är det på den då den visar att jag har 2.5 mml och mätning direkt efter visar 5.0.

Matfett använder jag smör då det är naturligt. Jag tror inte på de kolestorol sänkande underverken. Jag använder bregott på smörgåsar, det feta varianetn eftersom jag inte har lust att bära hem en massa vatten och betala dyrt för det. Ta lite mindre istället.

Motionera kan inte jag heller göra då jag fått en propp i ena benet och de enda skor som passar mig är ett par utan kappa. Och att gå med dem nu när det är snö är ingen höjdareSkrattande

Även om jag fått in ena foten också i ett par skor så har jag så dålig andhämtning att jag ändå inte orkar att gå mer än några meter åt gången utan att stanna och hämta andan. Jag har blodtryckssänkande mediciner 2 stycke och de hjälper mot blodtrycket men inte mot flåset. Jag vet  faktiskt inte vad det är för fel för så tjock är jag inte. Jag väger 72 kg och är 1.62 lång. Förra årte gick jag upp 10 kg men har gått ned 6 av dem nu.

Du bör se till att få träffa en diabetikersköterksa och få kostråd även om denne kommer att säga du ska byta ut matfettetFlört Någon privat vårdcentral finns det inte här.

Hattson
2012-01-27, 17:34
#15

Bara litegrann om kost. Fick diagnosen diabetes typ 2 i juni förra året. Fick inte speciellt mycket information om lämplig kost från sjukvården, bara en broschyr där tallriksmodellen förespråkades. Kollade på nätet och letade mig fram tilll Kostdoktorn. Var också inne och tog del av information från flera andra sidor på nätet.

Fattade efter en vecka beslutet att pröva lågkolhydratkost, alltså den kost som rekommenderas för diabetiker på Kostdoktorn. Ett otal ankedotiska fall och forskningsrapporter visade att denna kost brukar ge mycket positiva effekter för diabetiker.

Första långtidssockret efter diagnosen typ 2 visade att långtidssockret sjunkit från 58 till 39 på drygt en månad. Min läkare tyckte att resultatet var enastående och numera är värdet 33.

Säger inte att alla ska hålla sig till denna kost. Behandlingen får ju utgå från varje individ, men för min del passar denna kosthållning alldeles utmärkt. Om man inte tål socker varför då äta exempelvis mjölmat, där kolhydraterna omvandlas till socker vid matsmältningen.

[sakring]
2012-01-27, 19:53
#16

Mjölmat omvandlas till socker de  är riktigt men även frukt och grönsaker omvandlas till socker även fett omvandlas till socker fast inte så snabbt. Det är i stort sett bara protein som inte omvandls till socker såvida det finns annat som snabbare kan omvandlas till socker.

[sakring]
2012-01-27, 19:56
#17

Cirka 2 timmar efter en middag med hemlagad lasagne så hade jag 5.5 mml i blodsocker. Och det är mjöl i lasagnen vill jag lova.

[sakring]
2012-01-27, 22:22
#18

Glömde tillägga i # 16 att det enda som hjärnan kan tillgodgöra sig är glukos, så något som omvandlas tämligen snabbt behöver man.

Hattson
2012-01-28, 12:01
#19

Har inte märkt att jag blivit långsammare i tanken med lågkolhydratkost. Nä, mentalt känns det bättre när jag slipper blodsockersvängningarna.

Skrev tidigare att kosten bör individanpassas för diabetiker. Beror ju på hur insulinresistent man är. Kommit upp i närmare 8 mml då jag ätit ett större fullkornsbröd och tål alltså inte bröd, även om detta värde ligger inom ett normalvärde. Efter en lågkolhydratmåltid brukar värdet oftast ligga runt 5 mml.

Föredrar själv att hålla mig till lågkolhydratkost, då jag bromsar och hindrar det av traditionalisterna inom diabetesvården vedertagna naturalförloppet, alltså att man blir sjukare och sjukare allt eftersom åren går.

Men återigen - man får som diabetiker själv pröva sig fram och se vilken kost man tål, alltså en individanpassning.

[sakring]
2012-01-28, 17:37
#20

# 19 Det är helt rätt att man får pröva vad man själv tål. Att alla människor ska kunna äta samma mat tror jag inte på. Däremot så tycker jag att 5 mml är lite väl lågt om det är taget 1,5 till 2 timmar efter du har ätit.

Personligen så tror jag inte hller att man man behöver bli sjukare ju äldre man blir. Inte om man sköter sig.

Annons:
Hattson
2012-01-29, 15:01
#21

Inte riktigt klar över efter hur lång tid efter måltid blodsockret ska mätas. Märkt att det ligger som högst efter en timme. Mätte nyss efter en timme och sockret låg på 6,6 efter en sallad med dressing och en brödbit på café. Misstänker att om jag struntat i brödbiten så skulle sockret ligga under en bit under 6.

Det är klart att det gäller att sköta sig. Diabetes är ju enligt läkarvetenskapen en progressiv sjukdom, men det finns faktiskt möjligheter att bromsa och nästan hejda förloppet genom att skära ner på all kost som innehåller kolhydrater. Dessutom är ju motion och viktnedgång av godo.

Det pågår ju nu en intensiv debatt om lämplig diabeteskost, där förepråkare för tallriksmodellen och lågkolhydratkost är varandras motpoler.

Hattson
2012-01-29, 15:55
#22

Fortsättning. Nu 2 timmar efter måltid har sockret sjunkit till 5,4. Fattar inte varför man ska mäta så lång tid efter måltid, då sockret börjar normaliseras. Verkar lite underligt. Men förstås bra att det går ner såpass fort. Nog om mina sockervärden, men bara lite undrande.

[sakring]
2012-01-29, 16:15
#23

Det var lite märkligt för man brukar säg att blodsockret är som högst efter 1,5 till 2 timmar. Möjligen kan det vara så att brödet var lite snabbt så att blodsockret steg lite snabbt.

Vad har du för mätare och hur kollar du att den visar rätt? Enligt min sköterska så är skillnader i 0,1-0,9 mml normala när man mäter. Det tycker jag iofs är ganska stor skillnad så därför tar jag två blodsocker var gång och får alltid olika resultat.

Igår kväll efter att jag ätit 1 päron och ost så hade jag först 6.9 sedan 7.9 och så slutligen 7.5. Jag tog 3 värden där då det var 1 ml mellan första och andra värdet.

Hattson
2012-01-29, 16:46
#24

Ingen aning, men kanske brödet liksom dressingen lite snabba kolhydrater. Var ju en onyttig mindre baguettebit. Å andra sida har jag mätt tidigare och sett samma resultat, alltså högst efter en timme. Men det är klart om man sveper i sig en Coca Cola på fastande mage så kan man nog få en topp redan efter 45 min - 1 timme.

Kanske ska testa 2 gånger efter varandra, men sen får man förstås inte så mycket fria stickor som helst som typ 2 och de är i svindyra om man köper privat.

[sakring]
2012-01-29, 17:51
#25

Fria stickoer ska du få oavsett om du är typ 1 eller 2 och är det så att det kan variera vid en samma mätning så måste man få kolla. Jag har ätit lasagne till middag idag och kollade mitt blodsocker 2 timmar efter och det var 5.6 och 5.9 efter varandra.

Jag svepte en Coca-cola 3 timmar efter jag ätit frukost och det gav utslag mindre än 1 timme efter på 17mmlSkrattande

Hattson
2012-01-29, 18:11
#26

Ok, får höra med min diabetessköterska om stickor. Bara läst på nätet att man skulle få ett begränat antal. Fick ju blodsockermätare och stickor först före jul - ett halvår efter diagnos.

Ja Coca Cola och juice höjer ju blodsockret rejält. Inledde frukosten året innan och fram till jag fick diagnos typ 2 med mellan 1/2 - 1 liter juice och ibland också läsk och fortsattte med baguetter russin och annat blodsockerhöjande och gick snabbt upp i vikt.Inte så lyckat precis särskilt som man tidigare levt och ätit rätt sunt. Men, men bara att gå vidare med sitt numera sunda liv.

[sakring]
2012-01-29, 19:22
#27

Det låter väldigt typiskt för diabets, man klämmer i sig något som är sockerrikt för att piggna till och blir ännu tröttare. 2011 drack jag säkert en burk Coca-cola om dagen för att hålla mig vaken och blev bara tröttare.

Nu har jag slutat med det samt slutat med kortison och gått ned 6 kg. 8 kg till ska bort så är jag nere i matchvikt. Maten behöver jag inte lägga om det var bara att sluta med läsken. Måste bara försöka få på mig ett par skor så att jag kan gå ut och gå någon km.

Annons:
Upp till toppen
Annons: