Etiketta-forskning
Läst 8209 ggr
Karin20
2010-02-28, 17:46

Minskad diabetesrisk med D-vitamin

Från den alltid så intressanta Diabetesportalen.se läser jag om sambandet mellan diabetes och D-vitamin. Bilden är också hämtad från artikeln.

Forskare har sammanställt flera undersökningar med nästan 100 000 deltagare och har dragit slutsatsen att med högre nivåer av D-vitaminer är risken för att få typ 2 diabetes och hjärtsjukdomar mycket lägre, 43 % lägre risk. Detta gäller särskilt medelålders och äldre.

Man har tittat på 28 olika länder och på människor mellan 40 och 75 år och funnit tydliga samband. Man har också tittat på om människorna bor på landsbygden eller i storstad.

Om vi bor i solfattiga länder har vi brist på D-vitamin under hela vinterhalvåret och det innebär att vi måste tillföra extra D-vitamin för att motverka och må bättre. Att enbart gå ut en solig vinterdag hjälper inte, vår hud är för lite mottaglig och solen strålar räcker inte till.

Dessutom är det så att ju äldre man blir desto mindre D-vitaminhalter uppmättes. Åldern motverkar upptaget av vitaminet.

Man har ju tidigare konstaterat att vi i kalla Norden har flest nyupptäckta diabetes typ 1 i världen. Finns det ett samband?

Man har också sett ökade diabetesfall hos våra mera mörkhyade invandrare som förmodligen har ännu sämre möjligheter av upptaget av solens stärkande strålar där deras hy ännu inte anpassat sig.

Är alltså mera D-vitamin under vintern och gå ut i solen när den börjar komma.

//Karin

bjornen66
2010-04-26, 09:05
#1

jag solar solarium och där får man D-vitamin mvh bjornen

Karin20
2010-04-27, 23:38
#2

Tror inte det är det bästa sättet att få i sig D-vitamin

Däremot kan du få mycket annat

T ex hudcancer i värst fall, men bli rynkig i förtid, dålig hy pga bristande hygien etc

Var en stund i solen under sommarhalvåret och komplettera under vintern istället

//Karin

[Vargöga]
2012-05-19, 13:47
#3

Äter 50 microgram varje dag, en tablett morgon och kväll. Försöker att sitta en halvtimme ute i solen under sommaren. Har ett väldigt underskott på d-vitamin och har svårt att få upp den.

Upp till toppen