Annons:
Etikettövrigt
Läst 2941 ggr
Wand
2012-09-11, 18:24

Feldiagnos vid blodprov?

Hej!

Tänkte göra en lång historia kort.

Under några år så har jag lidit av återkommande yrsel/huvudvärk som orsakat väldigt illamående, detta någon eller några gånger varje dag.

Har även märkt av bortdomningar och kramper i fingrar och tår, som håller i sig allt mellan 30 minuter till flera dygn.

De senaste månaderna så har jag märkt av försämrad syn - jag är vanligtvis ett hököga som ser väldigt bra på långt håll och har läsglasögon vid läsning pga lite sämre närsyn. Detta symptom slog mig rätt hastigt då skillnaden upptäcktes bara mellan några dagar. 

Har fått extremt ökad törst (kan dricka 2-3 liter vatten om dagen och ändå känna en kvävande känsla av uttorkning), även som förstås ökad urinproduktion.

Har även under väldigt, väldigt många år haft en speciell sötma i munnen som är väldigt störande då det känns som att man sugit på en sockerbit i någon timme, trots att jag borstar tänder och dricker vatten och inte har ätit sött på flera dagar.

Jag har blivit stensäker på att jag har diabetes, så idag gick jag till akutmottagningen och fick blodprov. Blodsockervärdet var tydligen bra, 5,6. Det var extremt chockerande (men såklart också skönt!).

Problemet är bara att jag är fortfarande, trots denna bekräftelse, helt säker på att jag lider av diabetes då symptomen är så starka och har funnits där en längre tid.

Blodprovet togs via ett stick i fingret och hela proceduren var klar på mindre än 1 minut. Finns det någon risk för att det blivit en felbedömning, är detta en rätt osäker metod, finns det något som ger ett tydligare svar? Bör jag boka tid på hälsocentralen och göra ett noggrannare test eller ska jag helt enkelt lugna nerverna och inse att det inte är någon fara?

Hjälp, tips och råd emottages tacksamt.

Jag skrev inne på hälsa iFokus igår och de hänvisade mig hit, så nu skriver jag min lilla historia här!

Det verkliga livet existerar i fantasin. Did I mention demons?

Annons:
kitabu
2012-09-26, 16:34
#1

Gå till din läkare eller vårdcentral eller vad det kan kallas där du bor.

Självklart skall det kollas upp vad dina symptom beror på.

Ge dig inte utan var envis.

begär

HbA1c

C-peptid

Hb

helst flera andra blodprover med.

Lycka till

Helena Hesselmark

diabetiker typ 0

Wand
2012-09-26, 19:36
#2

Tack så mycket för tips! Det är svårt att be dem kolla en när man inte vet vad man ska be om så det är hjälpsamt. 

Jag har tagit blodprov en gång till sedan denna blodprovskoll hemma hos min farmor som är diabetiker och då visade det inte heller på dåligt blodsocker så börjar bli osäker på om det faktiskt kan vara diabetes.

Dock så har jag ju dessa symptom som verkligen känns och märks av så oavsett vad så behöver det ju kollas upp.

Tack igen!

Det verkliga livet existerar i fantasin. Did I mention demons?

Zepp
2012-09-26, 23:34
#3

Jag gick till läkaren för lite difusa symptom.. dock var min öronvärk det mest påtagliga.. så jag sökte öronnäsahals specialist.. det visade sig vara kvalsterallergi.. som jag nu tar antihistamin mot.

Grejen är nog att man skall ha tur och så får man återkomma när det inte går över.. så kanske de tar en på allvar med återkommande problem?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Karin20
2012-09-27, 15:51
#4

Absolut ska du göra en riktig koll. Även om just det här provet inte visade på diabetes, kan du ju inte gå omkring och fundera på vad det är som är fel, det finns andra sjukdomar också.

Säg till att du ska ha de prover som Kitabu skriver om och att om dessa ändå visar på att du är frisk, måste de ta dig på allvar och söka andra diagnoser

//Karin

Upp till toppen
Annons: