Etiketterdiabetestyp-1
Läst 8166 ggr
madaska
2012-08-19, 01:23

Bli gravid, vad händer då?

Det är så att jag och min sambo, någonstans har funderingar på barn,
jag har haft diabetes i 21 år, aldrig tidigare haft en tanke på att skaffa barn, då mitt blodsockervärde varit på tok för svajigt och levt i sin egen lilla värld, de senaste 15 åren typ, och jag har blivit inpropagerad med "fakta" om vad som kan hända om jag blir gravid och mitt blodsocker är som det är.. allt från barn med medfödda skador/funktionshinder, till att de har sjutton armar och tre tår, till att risken är stor att de dör. (trevliga läkare man haft). Men nu är det iallafall så, att jag såklart efter att ha mött min sambo, funderat på det här, att det inte hjälper att gå och vara rädd för att bli gravid heller, om det är barn vi vill ha.. Mitt blodsocker är fortfarande lite svajigt, men inte alls så tokigt som det varit innan. HbA1c är på väg neråt, sakta men säkert (har fått en underbar diabetessköterska och läkare nu) och planen är ju inte att bli gravid det närmsta året, men om det nu skulle vara så att jag blir det, och mitt hba1c inte varit helt ok (för det ska väl vara rätt stabilt och vid ett visst värde typ 6månader innan?) vad händer då?  Kommer detta att påverka fostret på något vis? Eller man kan ha en lika bra gravidiet som om den varit planerad så att säga?

Hur går kontroller till, kan man få speciella hjälpmedel för att hålla bs i schack?

Är det någon som vet också, om det ofta blir komplikationer vid förlossningar för diabetiker eller deras barn?

HUr har ni med diabetes som varit/är gravida haft det under er graviditet?

Kan man fortsätta med sina sprutor, och var sticker man sig? brukar ta långtidsverkande i benet och det snabbverkande i magen, men magen känns lite.. off om man har ett barn där?

Jag har fortfarande en väldigt orutinerad vardag, som det är tänkt att jag ska reda ut tills jul (gärna innan), vilket i sin tur då sen ska hållas i 6 månader (ja, längre med såklart) för att sen nästa år, börja försöka få barn. Det är en långsiktig plan, men eftersom jag faktiskt är "rädd" för att skada fostret/barnet på något vis, för att blodsockret är hoppigt emellanåt, så känns det säkrast så.

Väldigt rörigt inlägg det blev, men jag hoppas ni förstår vad jag undrar över.  Tacksam för alla svar som fås.

Med lite socker i botten.

 

http://tantblog.wordpress.com
- En liten tant några steg med sleven från bakeliten.

chilisalsa
2012-08-25, 23:07
#1

Pump och täta mätningar kanske. Fasta rutiner, mindre stress. Mindre och "lugnare" kolhydrater BS-mässigt.

Det är väl egentligen bara högt blodsocker som skadar barnet och det man bör undvika. Det  lär inte vara någon risk för tre tår vad jag kan förstå, däremot ger ett högt HbA1c ett större barn än normalt med allt vad som kommer med det i risker både för dig och bebben. Chansen att bli gravid lär också minska med onormala värden.

Medarbeterare på Kost

hanna-jo85
2012-08-27, 11:53
#2

vilket sammanträffande! satt och nojjade om detta igår och läste runt lite på nätet. hittade en bra sida med mycket information.

http://www.ssdf.nu/om-diabetes/graviditet.php

på sidan hittar du en länk (pdf-fil) där det står massor!

madaska
2012-08-27, 18:34
#3

tack så jättemycket! :)

Med lite socker i botten.

 

http://tantblog.wordpress.com
- En liten tant några steg med sleven från bakeliten.

Karin20
2012-10-18, 16:53
#4

Hur går det?

//Karin

Anterrabae
2012-10-18, 17:59
#5

Nu såg jag. Att tråden var lite gammal, och jag undrar också hur det går. Annars är mitt tips att kontakta specialistmödravården redan i planeringsskedet så kommer diabetesbarnmorska och läkare hjälpa till med att få bha1c under kontroll och stabilt och kolla allt det andra också som de vill kolla :) Funderar på att ta den kontakten nu i vinter jag med ;-)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

madaska
2012-10-20, 13:00
#6

Tja jag väntar ju på att få kontakt med min vanliga diabetesläkare då jag har oerhört svårt att få igång en normal dygnsrytm bara, så för tillfället blir här inga barn gjorda, och bs är sjukt uppåt väggarna emellanåt. Men jag har läst på lite mer, och vet vad jag skulle vilja ha hjälp med om inget annat så jag får väl försöka gå den vägen redan nu och fråga hur jag ska göra för att få den hjälpen jag behöver (och egentligen alltid behövt,men aldrig fått).

Med lite socker i botten.

 

http://tantblog.wordpress.com
- En liten tant några steg med sleven från bakeliten.

Anterrabae
2012-10-20, 13:21
#7

Som sagt diabetesläkare och skk finns på SMVC också, med graviditetsfokus dessutom. Ringer du dit och berättar läget kan du få en tid för planering och en handlingsplan. Om du känner att det är läge nu. Annars är det bäst att vänta. Flört Men du ska inte behöva vänta länge på din ordinarie läkare, som du ändå inte kommer ha under graviditeten. Under graviditeten blir man helt överflyttad till diabetesteamet på smvc. De är sjukt duktiga på att hjälpa en hur man får ett stabilare socker.

Till Smvc brukar man inte behöva remiss.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

madaska
2012-10-20, 20:40
#8

Jag har fått som svar att jag inte blir flyttad dit förrän jag är gravid i princip, men min nuvarande läkare är super och hjälper nog mer än gärna till och ser så jag får hjälp, som sagt ska bara ha min tid jag väntar på. :-) har ju inte riktigt varit på tapeten innan de här tankarna och jag har väl lite mer kött på benen med nu när jag läst, och själva förarbetet om man kan kalla det så ska ju de på diab.mott kunna hjälpa mig med ändå hoppas jag.

Med lite socker i botten.

 

http://tantblog.wordpress.com
- En liten tant några steg med sleven från bakeliten.

Anterrabae
2012-10-20, 21:30
#9

Men då så, det låter bra! Skrattande

Här är det så att smvc var sådär glada när jag kom och var gravid redan, oh de har påpekat flera gånger att jag ska skriva in mig där innan jag är gravid nästa gång, just för att få till sokervärden och sånt innan.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Julialex
2012-10-24, 14:54
#10

Är själv sugen på barn om ett år eller så, kul att läsa om andra diabetiker som är på g ;) Det finns en tråd för gravida diabetiker på familjeliv, väldigt intressant att läsa!

http://julialex.blogg.se

Upp till toppen